Bezlepkový recept na vianočnú klasiku.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Biskupský chlebíček podľa Nesi
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 45 min.
Ingrediencie
125 g masla
100 g brezového cukru
4 vajcia
150 g mletých lieskových orechov
50 g strúhanej horkej čokolády
30 g brusníc
20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
50 g drvenej zmesy orechov – mandlí, vlašských, lieskových
30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
½ balíčka kypriaceho prášku
nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
Poleva:
šťava z 1 pomaranča
120 g práškového cukru
100 g brezového cukru
4 vajcia
150 g mletých lieskových orechov
50 g strúhanej horkej čokolády
30 g brusníc
20 g na kúsky nakrájaných sušených sliviek
50 g drvenej zmesy orechov – mandlí, vlašských, lieskových
30 g kandizovanej citrónovej alebo pomarančovej kôry
½ balíčka kypriaceho prášku
nastrúhaná kôra z dvoch chemicky neošetrených citrónov
Poleva:
šťava z 1 pomaranča
120 g práškového cukru
Postup prípravy
Bielka so štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh. Žĺtka vyšľaháme do peny s cukrom a maslom, potom pridáme mleté lieskovce, kypriaci prášok a nastrúhanú citrónovú kôru. Opatrne primiešame k žĺtkovej mase sneh a do cesta zapracujem hrozienka, slivky, orechy a čokoládu. Formu vymažte a vysypte múkou, potom do nejvylejeme cesto.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 45 minút. Či je cesto prepečené vyskúšame drevenou špajdľou. Biskupský chlebík necháme chvíľu vychladnúť a potom opatrne vyklopíme na kuchynskú mriežku alebo drevenú dosku. ak by nám nešiel chlebík vyklopiť, tak na prevrátenú formu dáme utierku namočenú v teplej vode.
Povrch chlebíka potrieme džemom a necháme úplne vychladnúť. Potom ho potierame pomarančovým ľadom, pripraveným zo šťavy jedného pomaranča a vymiešaným s preosiatym práškovým cukrom. Množstvo cukru je uvedené odhadom, záleží od šťavnatosti pomaranča. Konzistencia polevy nesmie byť veľmi riedka, aby sa udržala na chlebíku, ale nie hustá, aby sa nehrudkovala.