Bochníček

Moje obľúbené kysnuté cesto s jogurtom. Je vláčne a nadýchané, Kysnutý proces sa deje v chladničke a cesto môže v nej zostať aj niekoľko dní.

Ingrediencie

200 g hladkej múky
200 g celozrnnej alebo grahamovej múky
250 g bieleho jogurtu
150 ml vlažnej vody
1 PL oleja (orechového)
1 vrecko sušeného droždia (7g)
1/2 ČL cukru
1/2 ČL soli

Na potretie:
2 PL vody
2 PL olej (orechový)

Postup prípravy

Všetky sypké suroviny zmiešame dokopy. Pomer múk si môžete namiešať podľa vašej preferencie. Primiešame jogurt a olej, nakoniec prilejeme vlažnú vodu. Cesto má byť vláčne, ťahavé a lepkavé. Nesmie byť tuhé. Miesime ho asi 5 minút, kým vidíme ako sa stáva elastickým a lepkavým. Prikryjeme ho potravinovou fóliou a dáme do chladničky kysnúť, kde ho necháme minimálne 6 hodín, maximálne 7 dní. Z cesta môžeme postupne odoberať a piecť, nemusíme ho použiť hneď.

Po 6 hodinách odoberieme časť cesta. Bude lepkavé a trocha ho ponaťahujeme na pomúčenej doske. Netreba veľmi, len ho pár krát preložíme a vytvarujeme bochník, ktorý necháme asi hodinu kysnúť. Ja som ho vložila do malej tortovej formy o priemere cca 9 cm vytretej olejom a prikryla som ho utierkou. Po 30 minútach som ho jemne na povrchu ponarezávala a nechala som ho kysnúť ešte ďalšiu polhodinu.

Rúru rozohrejeme na 230 °C a pečieme približne 20 minút, kým nie je bochník zlatistý. Povrch potrieme zmesou oleja a vody. Ja som do tohto bochníka použila pistáciový olej. Bochník vložíme ešte na 3 minútky do rúry a potom ho znova potrieme zmesou oleja a vody. Necháme vychladnúť a môžeme jesť.

TIP: Zmes na potretie si môžeme prispôsobiť zmenou oleja, pridaním soli, alebo korenia pre slanú verziu. Pre sladkú verziu môžem primiešať lyžičku medu.

Podobné recepty

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom

Kapustové placky

Hrozno Gin Spritz

Lososové kocky