Brioška s chia semienkami

Ingrediencie

Cesto:
350 g hladkej múky
1 sušené droždie
1 vajce
1 hrnček teplej vody
1/3 hrnčeka chia semienok
1/3 hrnčeka cukru
1/3 hrnčeka roztopeného masla
štipka soli

Na ozdobu:
biely a čierny sezam

Potretie pred pečením:
1 žĺtok

Potretie po pečení:
2 ČL medu
1 ČL orechového oleja
1 ČL teplej vody

Postup prípravy

Múku zmiešame s cukrom a soľou, pridáme sušené droždie a chia semienka. Prilejeme zmiešanú teplú vodu, s vajcom a roztopeným maslom. Cesto dobre premiesime, môžeme aj kuchynským pomocníkom. Miesime aspoň 15 minút, kým nevidíme, že je cesto hladké. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

Po 15 minútach kysnutia cesto 4x preložíme a po ďalších 15 minútach zopakujeme. Potom ho necháme 30 minút kysnúť a znova po 30 minútach preložíme. Potom cesto preložíme po hodine kysnutia a necháme ešte kysnúť minimálne hodinu, aby bolo cesto vláčne a nadýchané.

Pracovnú dosku naolejujeme a cesto tiež. Rozdelíme ho na 8 valčekov. 4 Valčeky vyvaľkáme v bielom sezame a zvyšné 4 valčeky v čiernom sezame. Poprekladáme ich ako keby sme plietli košík. Konce podložíme na spodok a premiestnime briošku na plech. Na 30 minút prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Zatiaľ rozohrejeme rúru na 220°C. Pred tým ako vložíme briošku do rúry, potrieme ju žĺtkom.

Prvých 10 minút pečieme briošku na 220 °C a potom stiahneme teplotu na 200°C a pečieme ešte 10 - 15 minút, kým nie je zlatistá. Hneď po vybratí z rúry potrieme celú briošku medovou zmesou a necháme vychladnúť. Podávame samotné alebo potreté džemom, medom, či čokoládovou nátierkou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom