Brusnicové košíčky

Ingrediencie

Cesto na košíčky:
250 g hladkej múky
125 g masla
60 g práškového cukru
1 celé vajce
1 žĺtko

Brusnicová plnka:
250 g čerstvých brusníc
1 pomaranč – šťava
25 g cukru
1/2 KL mletých klinčekov
1 KL mletej škorice
1 zlatý klas
150 ml vody

na ozdobu:
kandizovaný pomaranč

Postup prípravy

Suroviny na košíčky navážime do misky a ručne spracujeme na kompaktné cesto. Zabalíme do fólie a necháme aspoň 30 minút odstáť v chladničke.

Použila som formičky o priemere cca 4-5 cm. Netreba ich vymazávať. Z cesta odtrhneme kúsok, z ktorého spravíme guľôčku a prstami ju vytvarujeme vo formičke. Guľôčky som robila asi o priemere 2cm. Formovala som ich tak, aby hrúbka cesta nebola silnejšia ako 2 mm, lebo počas pečenia sa cesto jemne dvihne.

Formičky poukladáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C cca 13-15 minút. Necháme vychladnúť a prudkým klepnutím o dosku košíčky vyklopíme.

Brusnice, šťavu z pomaranča, cukor a korenie dáme variť pod pokrievkou na miernom ohni. Po pár minútach začnú brusnice pukať, oheň stíšime a ešte povaríme pár minút. Potom zmes rozmixujeme ponorným mixérom a pridáme zlatý klas, ktorý dobre premiešame do hmoty. Na miernom ohni privedieme do varu a keď zmes zhustne odstavíme z ohňa. Ak vznikli hrudky, tak znova premiešame ponorným mixérom. Ešte teplé plníme do košíčkov a ozdobíme kandizovaným pomarančom. Skladujeme v chlade. Košíčky vydržia asi týždeň, ak ich skôr nezjete. :)

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom