Autor receptu
Kucharocka.sk
Chilli con carne
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 50 min.
Ingrediencie
150 až 300 ml mäsového alebo zeleninového vývaru
1 plechovku olúpaných pardajok
1 plechovku červených fazulí v slanom náleve
1 veľká cibuľa
1 červená paprika
2 strúčiky cesnaku
1 ČL mletého cesnaku
2 ČL mletej červenej papriky
2 ČL čili korenia (alebo jedna malá jalapeňo paprička nakrájaná na drobno)
1 kocka horkej čokolády
hrsť čerstvej petržlenovej alebo zelerovej vňate, koksový cukor
Postup prípravy
Do hlbokého hrnca dáme 1 PL olivového oleja a na miernom plameni orestujeme mleté mäso. Okoreníme ho a osolíme. Mäso sem tam premiešame a vareškou “rozbíjame” aby sa opieklo všade. Nesmie zostať nikde ružové. Takto ho opekáme približne 10 minút. Kým sa mäsko pečie, nakrájame nadrobno cibuľu a cesnak. Pridáme ich, keď je mäsko upečené a necháme zas asi 10 minút restovať, aby bola cibuľa sklovitá.
Do zmesi pridáme jednotlivé korenia - mletú červenú papriku, mletý cesnak a čili korenie. Čili korenie pridajte podľa vlastnej chuti, na začiatok pridajte radšej menej, vždy je ľahšie prisypať ako odobrať. MYslite na to, že čili mení svoju pálivosť pri rozdielnych teplotách, tak opatrne. Dobre premiešame, pridáme paradajky a znovu varíme cca 5 až 10 minút.
Teraz pridajte vývar. Množstvo si určte podľa seba, kto chce redšie pridá viac, kto hustejšie, pridá menej.Hrniec prikryte a chilli varte 30 minút. Potom pridajte fazuľu a kocku horkej čokolády, čokoláda pridá chilli con carne jemnú zaujímavú chuť :) Varte ďalších 10 minút, aby sa fazuľa zohriala.
Papriku nakrájajte na prúžky a pridajte ju až keď hrniec odstavíte z ohňa. Viešajte ju do teplej zmesi a nechajte, nech zmäkne. Paradajky dodajú jedlu kyslastú chuť a nie každý ju má rád. Na záver môžete pridať za lyžičku kokosového cukru, ktorý stiahne kyslosť paradajok. Na konci ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou a podávame s chlebíkom.