Chlebové pletence s párkom

Keď máš chuť trocha sa pohrať s chlebovým cestom, tak sa ti podarí pripraviť aj takéto netypické hot-dogy.

Ingrediencie

Chlebové cesto:
100 g hladkej múky
150 g celozrnnej múky
50 g cícerovej múky
4 g sušeného droždia
1 ČL soli
1 ČL cukru
250 ml teplej vody
2 PL repkového oleja
2 PL mletých ľanových semiačok

Náplň:
5 ks párkov
20 g tvrdého syra

Postup prípravy

Droždie a cukor nasypeme do teplej vody a jemne premiešame. Necháme stáť cca 5 - 7 minút, kým droždie nezačne tvoriť čapičku. V miske zmiešame múky, soľ a mleté semienka ľanu. Sypkú zmes zalejeme vodou s droždím a pridáme olej. Miesime cca 10 minút, môžeme použiť aj kuchynského pomocníka. Cesto má byť vláčne, ale pevné, nie tvrdé. Záleží od savosti múky koľko vody potrebujeme na dobré cesto. Preto ak je cesto suché, môžeme pridať vodu, ale len po lyžičke, aby nebolo príliš lepkavé.

Po vymiesení, cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť nasledovným spôsobom: ❥ po 15 minútach cesto prelož zo štyroch strán vždy do stredu a preloženú časť otoč smerom dole. ❥ po 30 minútach znova cesto prelož. ❥ po 60 minútach cesto znova preložíme. ❥ po 30 minútach cesto vyložíme z misky na pomúčenú pracovnú dosku.

Cesto rozdelíme na 4 časti, ale môžeme aj na viac, ak chceme menšie pletence. Párky rozrežeme na štvrtinky a syr narežeme na približne rovnako dlhé pásiky ako sú narezané párky. Každú časť cesta vyvaľkáme na slíž o hrúbke cca 3 cm, preložíme ho na polovicu a do ohybu vložíme párok so syrom. Cesto prekrížime a zas do ohybu vložíme párok so syrom a takto pokračujeme, kým pletenec nie je hotový.

Pletence poukladáme na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme 20 - 25 minút. Podávame s kečupom, horčicou, majonézou, čo má kto rád. Ale sú chutné aj napríklad k polievke zo žltého hrachu.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom