Chrumkavé patizónové placky

Tieto placky s chrumkavou kôrkou môžete pripraviť aj z inej zeleniny. Karfiol, kaleráb, cuketa, zemiaky, batáty, šošovica…. Alebo si namixujte obľúbenú zmes zeleniny.

Ingrediencie

2 stredne veľké patizóny
2 vajcia
100 g feta syr
1 hrnček suchej guinoi
hrsť vňate (zelerovej)
4 – 6 PL múky (ryžovej alebo polohrubej)
soľ, mleté čierne korenie, sušený cesnak

Na obaľovanie:
2 hrnčeky strúhanky (kukuričnej)
10 g parmezánu alebo pecorina

Postup prípravy

Patizón ošúpeme, zbavíme jadierok a na hrubo nastrúhame. Nasolíme a necháme aspoň 10 minút odstáť. Potom ho cez plátienko vyžmýkame. Hrnček quinoi zalejeme dvomi hrnčekmi vody, pridáme soľ a dáme variť. Približne po 7 - 10 minútach je quinoa uvarená, scedíme ju a necháme odkvapkať.

Vajcia zmiešame v miske a nadrobíme do nich feta syr. Ak ho nemáte radi, použite napríklad mozzarelu, alebo nastrúhajte goudu. Primiešame guinou a vňať zeleru, prípadne inú, ktorú obľubujete. Pridáme vyžmýkaný patizón a dochutíme, soľou, korením a cesnakom. Zmes by v tomto kroku mala byť vláčna. Primiešame asi 4 lyžice múky. Zmes jemne zhustne, ale stále bude vláčna. Dá sa z nej spraviť guľka.

Nastrúhame syr do strúhanky a premiešame. Zoberieme polievkovú lyžicu a kopcom naberieme patizónovú zmes. Množstvo by malo byť také, aby sa zmestilo do panvice na lievance. Lyžicu vyklopíme do strúhanky so syrom a opatrne obalíme . Hromádku s rukou vložíme do rozpálenej lievancovej panvice,, ktorú sme vytreli kokosovým olejom a vytvarujeme do tvaru lievanca. Placku opečieme z oboch strán približne 2 minúty.

Placka je upečená, keď jej povrch jemne zožltne. Už po opečení z jednej strany zostáva placka pevná.

Placky môžete použiť ako prílohu napríklad ku kuraciemu soté, alebo ku krémovej polievke namiesto chleba, či ich jesť samotné napríklad s cesnakovým dipom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom