Milovníci čokolády sa určite potešia. Plnka je z čokolády a korpus z holandského kakaa. Jediná mačička je z bieleho fondánu.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Čokoládová torta
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
Korpus:
4 vajcia
180 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
3 – 4 PL vody
120 g hladkej múky
100 g škrobovej múčky
4 – 6 PL holandského kakaa
3 ČL prášku do pečiva
Plnka:
200 g čokolády min. 52%
150 g masla
150 g práškového cukru
4 vajcia
180 g krupicového cukru
1 balíček vanilínového cukru
3 – 4 PL vody
120 g hladkej múky
100 g škrobovej múčky
4 – 6 PL holandského kakaa
3 ČL prášku do pečiva
Plnka:
200 g čokolády min. 52%
150 g masla
150 g práškového cukru
Postup prípravy
Žĺtky s vodou a polovicou cukru s vanilínovým cukrom vymiešame do hustej peny. Bielky vyšľaháme približne na polovicu a prisypeme zvyšný cukor, potom zmes došľaháme na tuhý sneh. Následne ho opatrne vmiešame lyžicou do žĺtkovej zmesi. Múku zmiešame s práškom do pečiva, kakaom a škrobovou múškou. Postupne primiešavame do vajíčkovej zmesi. Miešame lyžicou alebo vareškou, nikdy nie šľahačom.
Celú tortovú formu vymastíme maslom a a vysypeme múkou. Vylejeme cesto do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Korpus pečieme 30 - 40 minút na prostrednej priečke. Prvých 20 minút neotvárame dvierka na rúre, aby cesto nespľaslo. Po 30 minútach skontrolujeme drevenou špajľou, či je cesto upečené aj v strede. Ak je potrebné, tak pečieme ešte pár minút, kým je špajľa po vytiahnutí čistá.
Po upečení necháme korpus čiastočne vychladnúť vo forme. Potom ho vyberieme a necháme chladnúť pri izbovej teplote. Najlepšie je nechať odstáť korpus cez noc, na druhý deň sa bude lepšie krájať. Rozkrojíme ho na 3 pláty, ktoré natrieme plnkou.
Plnku pripravíme takto: Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Maslo vymiešame s práškovým cukrom dopenista a pridáme roztopenú čokoládu. Miešame, kým sa zmes spojí. Necháme schladnúť, aby mala plnka pevnú konzistenciu, nesmie byť príliš tekutá. Natrieme ňou jednotlivé pláty tak, aby nám aspoň 1/4 krému zostala na potretie celej torty.
Nakoniec vyvaľkáme fondán a vyrežeme z neho ozdoby. Môže to byť mačička, alebo len povykrajujeme kvetinky vykrajovátkami na koláčiky. TIP: Môžeme natrieť pod plnku marhuľový alebo ríbezľový džem. Osvieži to celú tortu. Ale len na narezané pláty, nie na povrch torty,