Cuketové lasagne

Ingrediencie

5 PL paradajkového pretlaku
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
2 mrkvy
kúsok zeleru
125 ml somotany
soľ, mleté čierne korenie podľa chuti, sójová omáčka
1 ČL mletej červenej papriky
500 g mletého mäsa
200 g strúhaného syra
3 cukety
suchá marináda na cukety:
grilovacie korenie, oregano, tymian, olivový olej, mleté chilli
1 strúčik cesnaku

Postup prípravy

Cibuľu najmeno nakrájame. Mrkvu a zeler natrúhame na hrubom strúhadle. Cuketu pozdĺžne nakrájame na tenké plátky (5mm) a potrieme ju suchou marinádou. Tú sme vytvorili s roztlačeného cesnaku, grilovacieho korenia, chilli a oleja. Takto ju necháme aspoň 20 minút odstáť. Zatiaľ si pripravíme náplň na lasagne. Na oleji opražíme cibuľu do sklovita a pridáme mleté mäso. Necháme ho zatiahnuť, potom pridáme mrkvu so zelerom a dusíme do mäkka. Ku zmesi potom pridáme paradajkový pretlak, mletú červenú papriku a bylinky a chvíľu povaríme.

Plátky cukety rýchlo opečieme v rúre nastavenej na gril. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a grilujeme na 220 °C asi 15 minút. Potom plech vyberieme a necháme chvíľu vychladnúť, aby išli pláty cukety ľahko dole z papiera na pečenie. Potom začne plniť zapekaciu misku, ktorú sme vymastili. Na spodok dáme plátky cukety. Na cuketu zmes z mletého mäsa a posypeme trochou syra a takto postupujeme, kým sa nám neminú suroviny. Syr sa snažíme neminúť celý, jednu tretinu si odložíme a vmiešame do smotany, ktorou to na záver prelejeme. Pečieme asi 30 minút na 180 °C.

Podávame posypané syrom, ale dobré je aj na záver poukladať kolieska mozzarely a nechať ešte pár minút v rúre, aby sa mozzarela jemne roztiekla.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom