Domáca granola

Doprajte chutné raňajky sebe aj svojim deťom.
K základnému receptu pridajte príchuť podľa vašej preferencie a už nikdy nebudete kupovať granolu v obchode.

Ingrediencie

Základný recept:
4 hrnčeky ovsených vločiek (bezlepkové)
2 hrnčeky puffovanej špaldy (amarantu, guinoi…)
1 hrnček medu
2 PL kokosového oleja

Orechová granula:
1/2 hrnčeka blanšírovaných mandlí
1/2 hrnčeka lieskových orechov
1/2 hrnčeka vlašských orechov
2 PL drtených ľanových semienok
1 ČL melasy

Škoricová granula:
2 ČL mletej škorice
1 ČL mletých klinčekov
1/2 KL mletého kardamonu
1 PL kokosového cukru

Čokoládová granula:
1 PL holandského kakaa
1 PL kokosového cukru
50 g horkej čokolády na roztopenie
50 g čokolády nasekanej na drobno

Postup prípravy

Med si dáme do malého hrnčeka a začneme ho prihrievať. Pridáme kokosový olej a premiešame. Podľa vybranej príchute pridáme korenie, cukor alebo kakao. Med má byť tekutý, ale nemá vrieť.

Ovsené vločky a puffovanú špaldu zmiešame v miske. Pridáme orechy alebo semienka a znova premiešame. Zalejeme medovou zmesou a dobre premiešame aby sa všetky kúsky obalili. Potom zmes vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie a rozprestrieme. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C približne 15 - 18 minút.

Po upečení bude granola mäkká, ale po vychladnutí stuhne a bude chrumkavá. Potom ju jemne nalámeme a odložíme na suché miesto. Ak robíme čokoládovú granolu nasekanú čokoládu na malé kúsočky pridáme až po upečení a vmiešame ju do ešte teplej granoly a potom necháme vychladnúť.

TIP: Granola skvele chutí aj so sušeným ovocím. Nebojte sa kombinovať aj orechy + sušené ovocie alebo čokoláda + sušené ovocie.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom