Autor receptu
Kucharocka.sk
Domáce mandľové mlieko
Ingrediencie
voda
Postup prípravy
Mandle namočíme do vody cez noc. Môžeme ich nechať namočené aj dlhšie, pokojne aj 48 hodín. Mlieko bude výdatnejšie. V takomto prípade ale každých 12 hodín vodu vymeňte, aby sa nepokazila a nezačala kysnúť.
Po 12 hodinách mandle zlejeme a dáme do mixéra. Pridáme asi za hrnček vody, aby sa mandle lepšie a jemnejšie rozmixovali. Mixujeme, čo najdlhšie, len si dávame pozor na prehriatie mixéra. ;) Na nádobu dáme gázu a cez ňu prelejeme rozmixované mandle. Následne mandľovú zmes v gáze dobre vyžmýkame, aby sme z nich dostali čo najviac mlieka.
Takto získané mlieko skladujeme v chladničke, vydrží 2 - 3 dni. Zo 100 g mandlí získate približne ½ litra mandľového mlieka. Mandľovú drť, ktorá nám zostala v gáze, nevyhadzujte. Nechajte ju vysušiť na papieri na pečenie a odložte ju do bezlepkových koláčov, alebo orechových sušienok.