Figový džem

Dnes už aj v našich záhradách rastú figy a celkom sa im darí. Uchovajte si ich chuť aj na zimu v podobe džemu.
TIP: Tento džem je chutný aj keď ho pripravíte v kombinácii s ríbezľami alebo jahodami.

Ingrediencie

1 kg čerstvých fíg
100 ml voda
50 g med
štipka soli
2 PL grepová šťava

Postup prípravy

Figám odrežeme stopky, opláchneme a spolu so šupkou pokrájame na kocky.

V mixéri ich rozmixujeme s vodou na riedku kašu.

Figovú zmes prelejeme do hrnca, pridáme med, soľ a grepovú šťavu. Namiesto grepovej šťavy môžete pridať akúkoľvek citrusovú šťavu, aby sme džem jemne osviežili. MEd pridávajte opatrne, figy sú sladké samé o sebe. Všetko spolu privedieme k varu na strednom plameni.

Varíme za stáleho miešania, po cca 10minútach stiahneme plameň na minimum a necháme prebublávať za občasného miešania približne 10 až 15 minút, kým džem nezhustne.

Horúci džem plníme do čistých pohárov asi 1 cm od okraja. Tie zavrieme vyvarenými viečkami. Poháre obrátime hore dnom, zabalíme do deky a necháme postupne vychladnúť. Takto vydží do ďalšej sezóny.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom