Nemusíte vstávať ráno o 3:00 aby ste upiekli skvelú focacciu. Môžete ju nechať pomaly kysnúť v chladničke cez noc a ráno ju upečiete.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Focaccia kysnutá cez noc
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 50 min.
Ingrediencie
500 g hladkej múky
7 g sušeného droždia
3 dl vlažnej vody
1 ČL cukru
150 g bieleho jogurtu
1 ČL soli
2 PL olivový olej
2PL rozdrvených ľanových semienok
100 g čiernych olív
100 g zelených olív>
50 g tvrdého syru (eidam, tilster, gouda…)
hrsť čerstvej bazalky
hrsť sušených paradajok
7 g sušeného droždia
3 dl vlažnej vody
1 ČL cukru
150 g bieleho jogurtu
1 ČL soli
2 PL olivový olej
2PL rozdrvených ľanových semienok
100 g čiernych olív
100 g zelených olív>
50 g tvrdého syru (eidam, tilster, gouda…)
hrsť čerstvej bazalky
hrsť sušených paradajok
Postup prípravy
Sušené droždie s cukrom nasypeme do vlažnej vody a pár minút počkáme, či sa začne tvoriť čapička. Potom ho vylejeme do múky zmiešanej so soľou a ľanovými semienkami. Pridáme olej a vymiesime cesto. Miesiť môžeme aj v kuchynskom pomocníkovi, alebo rukami, záleží na nás. Potom cesto prikryjeme igelitovým vreckom a dáme ho aspoň na 6 hodín do chladničky, najlepšie cez noc.
Ráno vyberieme cesto z chladničky. Plech potrieme olejom, cesto doň vyklopíme, potrieme olejom a prstami porozťahujeme do požadovaného tvaru. Potom do neho povtláčame na kúsky nakrájaný tvrdý syr, olivy a natrhané sušené paradajky a aj bazalkové lístky. Na záver môžeem pokropiť olivovým olejom.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C približne 50 - 60 minút, kým nie je povrch chrumkavý. Necháme vychladnúť a podávame.