Francúzske zemiaky

Ingrediencie

2 kg zemiakov
2 KL soľ
½ KL korenie čierne mleté
500 g saláma mäkká
10 ks vajce
200 g syr tvrdý
250 ml smotana kyslá
1 PL horčica plnotučná
slanina oravská (prerastená)
klobáska údená

Postup prípravy

Zemiaky uvaríme v šupke, ale nedovaríme, aby sa nám nerozpadli. Nakrájame ich na tenké kolieska do misy. Osolíme, posypeme mletým korením a na ne uložíme na krúžky nakrájanú mäkkú klobásu.

Na klobásu poukladáme na kolieska nakrájané uvarené vajcia. Osolíme ich a posypeme nastrúhaným syrom. Znova poukladáme jednotlivé vrstvy, kým neminieme všetky suroviny. Podľa chuti môžeme pridať aj slaninu alebo klobásku.

Smotanu rozmiešame s horčicou a 4 vajcami, tým polejeme zemiaky. Poriadne pritlačíme, aby sa dobre spojili, nebudú sa potom pri krájaní rozpadávať. Na vrch nasypeme druhú polovicu syra.

Vložíme do rúry a pečieme na 180 stupňov približne 30 minút, záleží to od zemiakov ako veľmi sme ich uvarili. Vrch zemiakov by mal byť zapečený do zlatista.

Podobné recepty

Chlebové pletence s párkom

Jednoduché keksíky

Buchtičky Tangzhong

Piškót vo vodnom kúpeli