Hubové rizoto

Ingrediencie

250 g húb
1 šalotka
100 g ryže
100 ml bieleho vína
50 g masla
100 g strúhaného parmezánu
vývar na podlievanie
soľ, mleté čierne korenie, bylinky (tymián, rozmarín, petržlen…)

Postup prípravy

Šalotku nakrájame na drobno a opečieme do zlatista. Potom pridáme huby nakrájané na väčšie kúsky. Môžete použiť aj mix húb, alebo aj len šampiňóny, podľa sezóny. Osolíme a okoreníme a jemne podusíme. Po pár minútach pridáme ryžu a zalejeme bielym vínom. Dobre premiešame a varíme, kým sa víno neodparí a ryža nie je mäkká, približne 15 - 20 minút. Nemusíme miešať stále, ale keď už vidíme, že sa víno takmer odparilo, dáme si pozor, aby sa ryža neprilepila na dno hrnca. Ak sa víno rýchlo odparí, prilejte teplý vývar (zeleninový alebo mäsový). Najskôr aby bola ryža zaliata a potom už odhadom tak, aby sa odparil a nebolo ho potrebné zlievať, keď bude rizoto uvarené.

Keď je rizoto uvarené, zamiešame do neho strúhaný parmezán a spravíme uprostred jamku. do nej vložíme maslo a rizotot prikryjeme. Pár minút necháme odstáť a potom roztopené jazierko masla dobre premiešame do rizota. Podávame posypané bylinkami . K hríbom dobre pasuje chuť tymiánu, aj rozmarínu aj petržlenu. Rizoto môžete podávať ako hlavné jedlo ale aj ako prílohu k mäsu.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom