V recepte je alkohol, ale ak ho nepoužijete a namiesto amaretta použijete mandľovú arómu, budete ho môcť podávať aj deťom.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Jahodové tiramisu ako torta
- Príprava: 10 min.
- Varenia: 60 min.
Ingrediencie
250 g mascarpone
250 g ricotty
500 g jahôd
250 g dlhých piškót
3 PL jahodového sirupu
3 PL cukru
2 PL amaretta
1 ČL vanilkový extrakt
250 g ricotty
500 g jahôd
250 g dlhých piškót
3 PL jahodového sirupu
3 PL cukru
2 PL amaretta
1 ČL vanilkový extrakt
Postup prípravy
Mascarpone a ricottu zmiešame a ochutíme cukrom. Kto má rád skôr sladšie, tak ešte pridá cukor, toto je dávka pre sviežejšiu chuť. Odporúčam, ale sladiť aj podľa sladkosti jahôd, aby ich chuť v dezerte nezanikla. Nezbúdajte, že piškóty namáčame v jahodovom sirupe, aj tie osladia celý dezert. Potom zmes rozdelíme na polovicu a do jednej primiešame lyžicu amaretta. Ak robíte dezert pre deti, tak alkohol nepridávajte. Do druhej časti primiešame vanilkový extrakt.
Jahodový sirup zmiešame s druhou lyžicou amaretta a namočíme do neho dlhé piškóty. Tie naukladáme do tortovej formy o priemere cca 19 cm. Formu sme pred tým vymazali kokosovým tukom a vysypali strúhaným kokosom, alebo mletými mandľami. Na piškóty poukladáme rozpolené a očistené jahody. Navrstvíme na ne amarettovú zmes a rovnomerne rozotrieme. Na túto zmes znova poukladáme piškóty namočené v jahodovom sirupe s amarettom a na vrch druhú vrstvu jahôd. Jahody prikryjeme zmesou s vanilkovou príchuťou a pekne zarovnáme.
Tortu dáme minimálne na hodinu do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním ozdobíme zvyšnými jahodami, alebo posypeme kakaom, či strúhanou čokoládou.