Autor receptu
Kucharocka.sk
Jahodovo ríbezľový džem
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
1 kg červených ríbezlí
1,5 kg cukru
20 g pektínu (balíček)
Postup prípravy
Komu vadia zrniečka, tak ovocie prepasíruje. K tomu nevadia, ríbezle berie zo stoniek, jahody pokrája na menšie kúsky a dá do veľkého hrnca. Prisypeme asi 1/3 cukru zmiešanú s pektínom. Keď začne ovocie vrieť prisypeme zvyšný cukor. Povaríme asi 5 - 8 minút. Ak sa na povrchu tvorí pena, pozbierame ju. (je vynikajúca na čerstvom chlebíku s maslom)
Záleží na Vás aký hustý chcete mať džem, skontroľujte si to na tanieriku. Dajte naň lyžicu džemu a vareškou prejdite, ak sa cestička nespoj, džem je dostatočne hustý. Čím dlhšie varíte tým je džem hustejší.
Potom ešte za horúca plníme poháriky, ktoré sme vysterilizvali aj s viečkami. Po naplnení prevrátime poháriky viečkom dole a zabalené v deke, necháme pomaly vychladnúť.