Gruzínsky syrový chlieb Kchachapuri (Chačapuri) v originálnom recepte sa pripravuje s volským okom. Ja som si ho však upravila podľa našich obľúbených jedál. V každom prevedení je táto pochúťka úžasná a chutná. Niečo ako gruzínska pizza.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Kchachapuri – syrový chlieb
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 20 min.
- Počet porcií: 10
Ingrediencie
Cesto:
400 g polohrubej múky
1 sušené droždie
3 dl vlažnej vody
2 PL olivový olej
1 ČL cukor
1 ČL soľ
Náplň:
400 g feta syr
200 g údený syr
olivy, šunka, alebo slanina
Na potretie cesta:
2 – 4 strúčiky cesnaku
1 dl vody
1 dl olivový olej
1/2 KL soľ
400 g polohrubej múky
1 sušené droždie
3 dl vlažnej vody
2 PL olivový olej
1 ČL cukor
1 ČL soľ
Náplň:
400 g feta syr
200 g údený syr
olivy, šunka, alebo slanina
Na potretie cesta:
2 – 4 strúčiky cesnaku
1 dl vody
1 dl olivový olej
1/2 KL soľ
Postup prípravy
Múku zmiešame s cukrom, soľou a droždím. Prilejeme vodu a olej a miesima cesto, kým nie ej kompaktné a elastické. Ak je príliš lepivé, pridáme múku, ak tuhé, pridáme vodu alebo olej. Misku s cesto vložíme do igelitového vrecka alebo prikryjeme potravinovou fóliou. Necháme kysnúť 30 minút na teplom mieste.
Po vykysnutí rozdelíme cesto na 10 dielikov. Každý dielik vyvaľkáme na pomúčenej doske a vytvarujeme do oválu. Cesto potrieme cesnakovou vodou, ktorú sme pripravili zmiešaním ingrediencií a pretlačením cesnaku. Potom stred oválu posypeme nastrúhaným údeným syrom a rozmrvíme feta syr. Kraje zroľujeme smerom dovnútra, aby sme vytvorili lodičky. Môžeme pridať šunku, olivy, vajíčko, proste to, čo máme radi.
Takto vytvarované Kchachapuri poukladáme na plech, ktorý sme vymastili a vysypali múkou. Pečieme vo hriatej rúre približne 20 minút na 230 °C.
TIP: Syr môžete kombinovať podľa svojich preferencií. Voľte však tak, aby jeden typ syra bol tuhší a neroztekal sa a druhý sa roztekal. Je to skvelá kombinácia.