Ľahký, letný dezert bez pečenia, bez laktózy, bez lepku. ღ
Autor receptu
Kucharocka.sk
Kokosovo ovocné košíčky
- Príprava: 20 min.
- Počet porcií: 6
Ingrediencie
Korpus:
1 hrnček ovsených vločiek bez lepku
1/2 hrnčeka vlašských orechov
2 PL kokosový olej
1 PL medu
Náplň:
1 plechovka kokosového mlieka
2 – 3 PL cukru/xylitolu alebo iného sladidla
ovocie na ozdobenie
1 hrnček ovsených vločiek bez lepku
1/2 hrnčeka vlašských orechov
2 PL kokosový olej
1 PL medu
Náplň:
1 plechovka kokosového mlieka
2 – 3 PL cukru/xylitolu alebo iného sladidla
ovocie na ozdobenie
Postup prípravy
Ovsené vločky rozdelíme na polovicu a jednu rozmixujeme na jemno. Orechy rozmixujeme tiež a zmiešame s vločkami. Pridáme roztopený kokosový olej a med. Všetko zmiešame do lepkavej hmoty. Zmes má byť tuhšia, kompaktná, nemá sa sypať, ale nemá byť ani veľmi tekutá. Ak je treba tak ju zahustíme rozmixovanými vločkami, alebo mletými orechmi, prípadne naopak pridáme trocha medu.
Použijeme formičky, ideálne silikónové, alebo malé tortové formy. Môžeme spraviť jednu veľkú tortu, alebo viacero malých, ja som použila formičky o rozmere cca 6 cm. Natlačíme do nich zmes a okraje potiahneme asi na výšku 1cm. Vytvarované formičky dáme zatuhnúť do chaldničky.
Kým korpus tuhne odoberieme z kokosového mlieka hustú časť. Ak ej už takto teplejšie, je dobré dať plechovku vychladiť do chladničky aspoň na 20 minút. Tuhá časť sa zatiahne a lepšie sa oddelí od tekutej. Tuhú časť dochutíme cukrom alebo sladidlom a vyšľaháme ako smotanu na šľahanie.
Kokosovú šľahačku naplníme do stuhnutých košíčkov a dozdobíme ovocím.
TIP: Kto sa chce s dezertom pohrať, môže dno košíčkov potrieť džemom, alebo rozmačkať čerstvé jahody a tie naukladať na dno a až potom naplniť košíčky kokosovou šľahačkou. Chutná je aj kombinácia lotus krému a kokosovej šľahačku, alebo čoko-orieškového krému a kokosovej šľahačky.