Kôprovú omáčku môžete podávať s knedľou alebo s varenými zemiakmi.
Môžete ju podávať s vajíčkom, či uvareným na tvrdo, strateným, alebo praženicou.
Môžete ju podávať s mäsom, či bravčovým alebo hovädzím.
Stále si však zachová svoju špecifickú chuť aj vôňu.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Kôprová omáčka
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 25 min.
Ingrediencie
4 PL hladkej múky
600 ml mlieko
1 hrsť kôporu (čerstvý alebo mrazený)
olej, soľ, cukor, ocot
600 ml mlieko
1 hrsť kôporu (čerstvý alebo mrazený)
olej, soľ, cukor, ocot
Postup prípravy
Najskôr si pripravíme svetlú zásmažku, opražíme na oleji múku. Potom ju pomaly zalejeme mliekom a poriadne prešľaháme metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Osolíme a privedieme k varu a povaríme 10 minút. Ak sa nám zdá príliš hustá prilejeme mlieko.
Keď je omáčka uvarená pridáme ocot. Začneme s menším dielom octu a to tak, že do žufanky naberieme uvarenú omáčku a prilejeme do nej asi polovicu polievkovej lyžice octu. dobre premiešame krúživými pohybmi a pridáme do hrnca. Takto docielime, že sa nám ocot v omáčke nezrazí. Potom dochutíme takým množstvom octu, aby bola omáčka podľa našej chuti. Ak je potrebné pridáme aj cukor.
Ak sa nám podarili hrudky v omáčke, môžete ju buď precediť cez sitko alebo ich rozmixovať ponorným mixérom. Na záver pridáme nasekaný kôpor a povaríme asi 5 minút.
Medzitým si môžeme pripraviť vajíčka podľa našej preferencie (na tvrdo, stratené, praženicu).