Košíčky s údeným mäsom

Napadlo vás pripraviť „tartaletky“ aj na slano, či pre mäsožravcov?

Ingrediencie

Cesto:
250 g hladkej múky
100 g vychladeného masla
1/2 KL soli
3-4 PL studenej vody

Plnka:
40 g údeného mäsa
30 g údeného syra
vlastné voľba ďalšieho dochutenia (sušené paradajky, olivy, cibuľka…)
mleté čierne korenie, čilli vločky
slaninka alebo prosciutto na dozdobenie

Postup prípravy

Suroviny na cesto dáme do misky a pomocou vidličky zmiešame, kým sa nevytvorí niečo podobné ako mrvenička. Potom chladnými rukami rýchlo vytvoríme kompaktnú zmes. Rukami dlho nemiesime, aby sa maslo veľmi neprehrialo. Z cesta spravíme placku a zabalíme ju do potravinovej fólie. Takto odložíme cesto do chladničky minimálne na 15 minút.

Zatiaľ zomelieme alebo rozmixujeme údené mäso a údený syr (eidam, tilster, gouda...) Dochutíme mletým čiernym korením a chilli vločkami, prípadne chillipastou. Môžem pridať sušené paradajky, olivy, kapari, čo kto má rád. Ak je zmes príliš suchá môže pridať za lyžicu jogurtu.

Cesto po vybratí z chladničky ihneď rozvaľkáme medzi dvomi papiermi na pečenie asi na hrúbku 3mm a povykrajujeme kolieska, ktoré vložíme do kruhových formičiek. Dno poprepichujeme s vidličkou. Lyžičkou naplníme košíčky plnkou, vrch dozdobíme slaninkou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečiem približne 20 -25 minút, kým okraje cesta nezružovejú.

TIP: Cesto do formičiek vkladajte tak, aby bolo až na dne formičiek, inak bude dlhšie trvať kým sa košíčky celkom upečú. Ak sa cesto nedotýka dna formičky predĺži sa čas pečenia aj o polovicu!

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom