Udržať kvások pri živote sa mi veľmi nedarí. Skúsila som však sušený ražný kvások a chlieb sa celkom vydaril.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Kváskový chlieb
- Príprava: 120 min.
- Varenia: 45 min.
Ingrediencie
250 g špaldová celozrnná múka
250 g pšeničná múka
1 ČL soľ
1 KL cukru
1 balíček Droždie Dr. Oetker
1 balíček Ražný kvások Dr. Oetker
400 ml vlažná voda
4 PL zmes semienok (slnečnicové, tekvicové, ľanové)
250 g pšeničná múka
1 ČL soľ
1 KL cukru
1 balíček Droždie Dr. Oetker
1 balíček Ražný kvások Dr. Oetker
400 ml vlažná voda
4 PL zmes semienok (slnečnicové, tekvicové, ľanové)
Postup prípravy
Vo väčšej mise zmiešame obe múky so soľou, cukrom, semienkami, droždím a kváskom. Postupne prilievame vodu a vypracujeme na hladké cesto, ktoré dôkladne premiesime. Môžeme začať miesiť rukami a keď sa zmes spojí, pár minút premiesime v kuchynskom pomocníkovi. Miesime, kým cesto nie je kompaktné, jemne flexibilné a neodlepuje sa od stien misy.
Potom ho prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ho na teplom mieste kysnúť, kým sa nezdvojnásobí. Záleží od teploty miestnosti, približne 45 - 60 minút. Po vykysnutí ešte raz rukami prepracujeme a prenesieme do formy vyloženej papierom na pečenie.
Povrch potrieme vodou a pozdĺžne narežeme ostrým nožom. Potom ho prikryjeme utierkou a necháme ešte hodinku kysnúť vo forme. Pred zapnutím rúry vložíme do nej malý plech, do ktorého po vložení chleba do rúry nalejeme hrnček studenej vody, aby sme vytvorili záparu. Po hodine chlieb dáme do vyhriatej rúry na 220 °C a pečieme 15 minút.
Potom teplotu znížime na 190 °C a pečieme ešte 30 minút. Chlieb môžeme skontrolovať buď drevenou špajlou alebo poklepaním. Ak je špajla čistá, alebo po poklepaní znie chlieb duto, je upečený. Chlieb necháme celkom vychladnúť a až potom krájame.