
Kysnuté slivkovo makové koláčiky
- Príprava: 70 min.
- Varenia: 20 min.
- Počet porcií: 6
Ingrediencie
200g hladkej múky
0,7dcl oleja
1,1dcl vody
Štipka soli
4čl cukru
Na kvások:
1 kocka droždia
200ml mlieka
2čl cukru
Plnka:
Hrsť sliviek
1 škoricový cukor
1čl vanilkového pudingu
Ochutený mak (mletý mak zmiešaný s ovocným džemom)
Postup prípravy
Na kvások si zohrejeme mlieko s cukrom a rozdrobime doň droždie.
Múku, soľ, cukor zmiešame a pridáme olej a kvások. Vymiesime nelepive cesto, ktoré sa Vám musi odliepat od steny misky a nesmie sa trhať. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť, kým zdvojnásobí svoj objem. Zatiaľ si pripravíme plnku.
Slivky nakrájame na malé kúsky, ktoré zmiešame so skoricovym cukrom a pudingom. Na panvici ich trosku podusíme kým zmes neztuhne a necháme vychladnúť.
Z cesta povykrajujeme kolieska, ktoré naplníme slivkovou zmesou a zavrieme. Do stredu urobíme malu jamku, potrieme vajíčkom a do jamky dáme kôpku maku.
Pečieme do hnedá na 180° stupňov. Vychladnute plnene buchty môžeme ešte posypať praskovym cukrom