Autor receptu
Kucharocka.sk
Lasagne s bolonskou omáčkou
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 60 min.
- Počet porcií: 4
Ingrediencie
olivový olej, parmezán
BOLONSKÁ ZMES:
500 g mleté mäso
250 ml vývar
350 g lúpané paradajky
4 PL olivový olej
3 PL paradajkový pretlak
1 ks cibuľa
3 strúčiky cesnak
soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika, čerstvá bazalka
BEŠAMEL:
50 g maslo
30 g hladká múka
40 g parmezán
500 ml mlieko
soľ, mleté čierne korenie,muškátový oriešok
Postup prípravy
Lazane dáme do vriacej osolenej vody a varíme cca 3 minúty, opláchneme v studenej vode. Každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku.
Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a podusíme na rozohriatom oleji na panvici. Pridáme mleté mäso a opekáme kým nezhnedne. Dochutíme korením a mletu paprikou - premiešame a krátko opekáme. Prelejeme vývarom a varíme 15 až 20 minút.
Lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s pretlakom. Dochutíme soľou, paprikou, mletým korením, bazalkou a prelisovaným cesnakom. Omáčku pridáme k mäsu. Premiešame a varíme ďalších 10 minút.
Pripravíme si bešamel. Maslo necháme roztopiť v hrnci. Pridáme múku a miešame kým sa obidve zložky nespoja. Potom za stáleho miešania prilievame mlieko. Povaríme ešte pár minút, ale stále miešame. Dochutím korením a pridáme nastrúhaný parmezán.
Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno rozotrieme tenkú vrstvu bešamelovej omáčky a na ňu pláty cesta. Na tie rozotrieme bešamel. Naň dáme bolonskú omáčku a posypeme ju nastrúhaným syrom. Na syr bešamel a prikryjeme plátmi cesta, kým neminieme všetky suroviny. Zakončíme cestom potretým bešamelom a posypaným syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre cca 45 minút.