Milovníci vaječného koňaku pozor! Je to tajná ingrediencia v tomto recepte, tak vám bude určite chutiť. Ale môžete vyskúšať pridať aj Mandľový likér z našich receptov.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Likérové linecké
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 15 min.
- Počet porcií: 48
Ingrediencie
300 g múka universal bezlepková
150 g masla
3 – 4 PL vaječného koňaku (alebo mandľového, či kokosového)
2 žĺtka
100 g cukru
džem na zlepovanie
150 g masla
3 – 4 PL vaječného koňaku (alebo mandľového, či kokosového)
2 žĺtka
100 g cukru
džem na zlepovanie
Postup prípravy
Do misky dáme múku s cukrom, zmäknuté maslo, žĺtky, likér a spracujeme linecké cesto. Cesto bude jemne lepivé, trocha iné ako pri lepkovom ceste, ale to nevadí, ono v chladničke spevnie. Zabalíme do potravinovej fólie a dáme do chladničky. Necháme ho tam aspoň hodinu, ideálne cez noc.
Potom cesto prehnieteme na pomúčenej doske. Ak je nelepivé a pekne drží pokope, môžeme ho vyvaľkať na papieri na pečenie. Ak je lepivé a nedá sa vaľkať, prisypeme múku a spracujeme, kým lepivosť zmizne. Cesto však nesmie byť priveľmi tuhé, pri pečení by sa rýchlo vysušilo. Vyvaľkáme ho asi na hrúbku 3 mm a vykrajujeme keksíky. Ak chcete keksíky s otvorom uprostred, dajte pozor, aby každý kúsok bol spárovaný s plným keksíkom.
Keksíky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 10-15 minút. Záleží od veľkosti keksíkov ako dlho sa budú piecť. Dávajte na ne pozor, aby neprihoreli, sú krehkejšie ako klasické linecké.
Po vychladnutí zlepujeme džemom, ktorý máme radi. Odporúčam, nechať odstáť aspoň hodinu, ideálne do druhého dňa. Budú jemné a vláčne.