Linecké príšerky

Ingrediencie

Cesto:
200 g masla
300 g špaldovej múky
80 g práškového cukru

Náplň:
50 – 70 g brusnicového džemu

Poleva:
200 g práškového cukru
1 – 2 ČL studenej vody
potravinárske farbivo, brusnicový džem

Postup prípravy

Maslo nakrájame na kocky a zmiešame ho s cukrom a následne s múkou. Najlepšie je robiť to rukami. Ak ich máš horúce, vychlaď ich v nádobe s ľadom, aby sa pod tvojim teplom nezačalo maslo rýchlo topiť. Spracované cesto vyvaľkaj na hrúbku cca 2 - 3 mm a vykrajuj kruhy o priemere cca 5 cm. V každom druhom kruhu vykroj oči a nosné dierky. Na vykrojenie malých dierok môžeš použiť napríklad slamku. Poukladaj kolieska na plech vystlaný papierom na pečenie a peč vo vyhriatej rúre 10 - 15 minút.

Kým keksíky vychladnú, vymiešaj si polevu z cukru a vody. Nemala by byť veľmi tekutá ani hustá. Namoč do nej keksíky s očami a nechaj ich zaschnúť. Ak chceš získať vzhľad rozrezanej rany, nechaj polevu stuhnúť do polovice a sprav čiaru s červeným džemom. Ten sa jemne rozpije a pusa bude vyzerať ako jazva. Plné keksíkové kolieska natri brusnicovým džemom a prikry ich keksíkom s tvárou.

Najlepšie sú, keď stoja aspoň jeden deň.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom