Bezlepková verzia s vôňou a chuťou mandlí. Len na krok od marcipánu ღ
Autor receptu
Kucharocka.sk
Mandľové vanilkové rožky ღ BZLPღ
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 15 min.
Ingrediencie
175 g bezlepkovej múky na piškótové cesto
175 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
70 g práškového cukru
170 g masla
1 ČL vanilkovej pasty
2 žĺtky
práškový a vanilkový cukor na posypanie
175 g mandľovej múky alebo pomletých mandlí
70 g práškového cukru
170 g masla
1 ČL vanilkovej pasty
2 žĺtky
práškový a vanilkový cukor na posypanie
Postup prípravy
V miske premiešame múku s pomletými mandľami. Pridáme práškový cukor, na kocky nakrájané maslo, žĺtky a vanilkovú pastu. Rukou vypracujeme nelepivé cesto. Môže sa stať, že cesto bude lepiť. Vtedy prisypte múku, alebo mleté orechy, Keď je cesto vypracované, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme na noc do chladničky.
Na druhý deň z neho po kúskoch uberáme a tvarujeme malé rožky. Môžeme použiť formy, či už kovové alebo silikónové. Ja som ušúľala valček, rozdelila ho na cca 5 cm kúsky a z nich vytvarovala podkovičky. Tie poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme do vyhriatej rúry.
Pečieme pri 180 °C asi 7-10 minút, až kým rožky nechytia zlatú farbu. Ešte teplé posypeme rozdrveným vanilkovým cukrom aleb cukrom s mandľovou príchuťou. Kým sú rožky teplé, sú krehké, preto ich posýpame a nie obaľujeme.
TIP I.: Cukor môžete pomlieť na mlynčeku na mak, alebo rozdrviť v mažiari, bude jemnejší. TIP II.: Nikdy ich nepečte celkom do hneda, zostanú suché a budú sa lámať. Pri vanilkových rožkoch sa riaďte heslom, radšej nedopiecť ako pripiecť.