Medovníky pre každého

Prečo medovníky pre každého? Lebo každý si ich ozdobí podľa seba. A každý si do nich pridá voňavé korenie, ktoré má rád. Sú skvelé, aby ich piekli a ozdobovali spolu s nami naše ratolesti.
Tento recept je na skutočné medovníky bez pridaného cukru, len s medom.

Ingrediencie

500 g hladkej múky T650
200 g medu
60 g masla
2 vajcia
1 ČL kypriaceho prášku do perníkov
korenie podľa chuti, my sme pridali:
2 ČL mletých klinčekov
3 ČL mletej škorice
1 ČL mletého badiánu
1/2 ČL mletého anízu
1/3 ČL mletého kardamonu
štipka muškátového oriešku
štipka mletého zázvoru

poleva, ktorákoľvek od Dr.OEtker

Postup prípravy

Múku zmiešame s kypriacim práškom a všetkým korením, ktoré si zvolíme. Myslíme na to, že po upečení budú chute jemnejšia ako, keď je cesto v surovom stave. Preto nevadí, ak ho pridáme viac. Do múky pridáme na kúsky nakrájané maslo, vajíčka a med. Všetko spracujeme rukami. Teplo z našich rúk rozohreje celú zmes a pekne sa všetky ingrediencie spoja. Toto je okamih, kedy zapojíme deti, aby nám pomohli.

Cesto potom zabalíme do potravinovej fólie a odložíme minimálne na noc do chladničky. Ráno ho vyberieme, pomúčime pracovnú dosku a vyvaľkáme na plát cesta o hrúbku cca 3 - 5 mm. Väčšie deti môžu pomáhať vaľkať a menšie zatiaľ vyberú formičky. Povykrajované medovníky poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C, približne 10 minút. Medovníky pečieme do polo-upečenia. Na dotyk musia byť pevné, ale pružné. Ak budú hneď po upečení tvrdé, môžeme ich použiť ako ozdoby na stromček.

Medovníky po vybratí z rúry potrieme mliekom a necháme ich vychladnúť. Deti zatiaľ pripravia všetky cukrové posýpky, ktoré doma nájdu. My im zatiaľ vymiešame cukrovú polevu Dr. Oetker. Vymiešame ju skôr na hustú pastu, dáme do cukrárskeho vrecka a deti môžu začať zdobiť. Kým je poleva mokrá posypú ju cukríkovou posýpkou. Necháme zaschnúť a uschováme do plechovej škatuli, aby sme ich hneď nezjedli.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom