Pastiersky koláč je dnes už klasikou. Kedysi jedlo chudobných má dnes veľa variácií. Skúste ho pripraviť do malých zapekacích misiek a vytvoríte tak koláč pre každého podľa jeho chuti

Pastiersky koláč je dnes už klasikou. Kedysi jedlo chudobných má dnes veľa variácií. Skúste ho pripraviť do malých zapekacích misiek a vytvoríte tak koláč pre každého podľa jeho chuti
Zemiaky nakrájame na väčšie kúsky a uvaríme v osolenej vode. Keď varíte zemiaky, varte ich buď v šupke, alebo nakrájané na veľké kusy. Vtedy naberú do seba menej vody a budú "viac zemiakové". KEď sú hotové, zlejeme ich z vody, dáme na ne kúsok masla. Keď sa roztopí, rozmačkáme ich, vmiešame do nich nastrúhaný syr a prilejeme postupne mlieko. Malo by mať rovnakú teplotu ako zemiaky, inak nebude kaša jemná. Mlieka dáme toľko aby sme mali kaču jemnú a ľahko tvarovateľnú, nesmie byť veľmi tekutá. Dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
Cibuľu nakrájame na drobno a podusíme. Pridáme roztlačený cesnak a keď začne rozvoniavať, pridáme listy špenátu. Tie rýchlo spľasnú, osolíme ich a okoreníme. Pridáme na kúsky nakrájanú šunku a stiahne z ohňa. Pridáme strúhaný syr a maslo. Necháme trocha schladiť a potom pridáme vajcia a dobre premiešame.
Zapekacie misky vytrieme olejom alebo maslom, vysypeme strúhankou, odporúčam kukuričnú. Misku do polovice naplníme špenátovou hmotou a prikryjeme zemiakovou kašou. Vložíme do vyhriatej rúry na 190 °C a zapekáme asi 25 minút.
Podávame mierne vychladené. Výhodou je, že každý má svoju misku :) Náplň si môžete prispôsobiť podľa svojej chuti.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.