Mramorový chlieb

Chlebík, ktorý klame telom. Mozog hneď vyhodnotí, že je to bábovka, ale chuť ťa presvedčí, že je to inak.

Ingrediencie

450 g špaldovej múky
7 g sušeného droždia
1/2 ČL kokosového cukru
1ČL soli
2 PL čierneho kakaa
250 ml teplej vody
1 PL repkového oleja
2 PL bieleho jogurtu

Postup prípravy

Do hrnčeka teplej vody nasypeme droždie a cukor. V miske zmiešame múku so soľou, keď sa v droždí začnú tvoriť bublinky vylejeme obsah hrnčeka do múky a pridáme olej a jogurt. Všetko dobre miešame. Cesto má byť pevné a nelepivé. Nemá byť príliš tuhé, ak je pridáme trocha vody. Rozdelíme do dvoch misiek. Jednu prikryjeme utierkou a dáme kysnúť. Do druhej polovice cesta pridáme kakao, najskôr len jednu lyžicu. Keď sa kakao zapracuje do cesta, pridáme aj druhú lyžicu. Po zapracovaní tiež prikryjeme a necháme kysnúť.

Po 30 minútach cesto v oboch miskách preložíme a zopakujeme znova po ďalších 30 minútach. Potom cesto vyberieme z misiek. Najskôr kakaové a natiahneme ho na obdĺžnika. Položíme na neho biele cesto a ponaťahujeme ho na približne rovnaký rozmer. Postupne vezmeme kraje cesta a prekladáme ich smerom dnu. Cesto potom zrolujeme do valčeka, ktorý jemne natiahneme a pretočíme konce proti sebe, ako by sme chceli aby vznikla vrtuľka. Podlhovastú formu na biskupský chlebíček vymažeme olejom a vložíme do nej cesto. Prikryjeme utierkou a necháme 20 minút kysnúť.

Rúru predohrejeme na 220 °C a vložíme do nej formu s cestom. Po 20 minútach prekontrolujeme cesto špajlou, ak je len zafarbená stačí piecť ešte 10 minút. Ak sú na špajle kúsky cesta, tak pečieme ešte minimálne 15 minút. Upečený chlebík necháme vychladnúť až potom ho vyklopíme z formy, inak sa potrhá. Chlebík môžeme podávať so slanou aj sladkou oblohou. Má jemnú nahorklú chuť po kakae, ale chýba jej sladkosť čokolády.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom