Šťavnatá torta s mrkvou a ricottovou polevou. Pri bezlepkovej verzii zameň hladkú múku za múku univerzal.

Šťavnatá torta s mrkvou a ricottovou polevou. Pri bezlepkovej verzii zameň hladkú múku za múku univerzal.
Mrkvu nastrúhame na hrubom strúhači. Zatiaľ maslo roztopíme na miernom ohni. Vmiešame doň šťavu z pomaranča, pomarančovú arómu, cukor a vajíčka. Mrkvu zmiešame s múkou, kypriacim práškom, chia semienkami a mletými lieskovcami. Všetko premiešame s vidličkou. Cesto má byť pomerne husté, hustejšie ako trené cesto. Tortovú formu vymažeme olejom, alebo maslom a vylejeme do nej cesto. Cesto zarovnáme so špachtľou a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C. Pečieme, až kým sa cesto nelepí na špajdlu, približne 50 - 60 minút, záleží od rúry.
Po upečení otvoríme tortovú formu a preklopíme, aby sme dosiahli rovný povrch torty. Takto necháme celkom vychladnúť. Odporúčam, korpus vychladiť v chladničke pred nanesením polevy.
Ricottu rozmixujeme s pomarančovou šťavou, cukrom a kokosovým olejom (ten nám pomôže zatuhnúť polevu). Kto chce môže pridať pomarančovú arómu. Po vymiešaní dáme polevu aspoň na 30 minút do chladničky. Ak sa nám zdá, že málo stuhla, pridáme za lyžičku sušeného mlieka.
Vychladený korpus nahrubo potrieme polevou a zarovnáme na hladko. Ozdobíme podľa vlastnej fantázie. JA som z marcipánu vytvarovala jednu veľkú polguľu, ktorá poslúžila ako zadoček zajka. Malú guličku som prilepila na polguľu a nožničkami ju rozstrapkala. Dva malé ováliky som vytvarovala do tvaru zajačích nôh a prilepila naň ružové fliačiky ako poduštičky. Okolie som posypala cukrovými trblietkami.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.