Norimberské perníčky

Ingrediencie

2 vajcia
150 g medu
80 g mletých lieskových orechov
80 g mletých mandlí
20 g vlašských orechov
40 g kandizovaného pomaranča
40 g kandizovaného citrónu
½ pomaranča a ½ citróna
malé oblátky (ryžové)
celé mandle na ozdobu
perníkové korenie alebo samostatné korenia – z každého ale len štipku: škoricu, klinčeky, zázvor, koriander, muškátový oriešok, kardamón, vanilku

Na polevu:
100 g horkej čokolády
práškový cukor a citrónová šťava

Postup prípravy

Med zohrejeme na bod varu a stíšime. Pridáme na drobno nakrájanú kandinzovanú kôru a šťavu z pomaranča a citróna. Premiešame a vmiešame zmes korenia. Orechy nasekáme na drobno, alebo pomelieme a vmiešame do medovej zmesi. Vznikne nám hustejšia zmes, ale jemne tekutá. Ak máte strach, že je cesto príliš tekuté pridajte za lyžicu hladkej múky (pre bezlepkáčov bezlepkovej). Potom zmes zakryjeme potravinovou fóliou a dáme na 24 hodín oddychovať v chladničke.

Na druhý deň, rozložíme na plech ryžové oblátky. Na každú oblátku dáme za kopček cesta, to sa ešte roztečie, tak nechajte kúsok oblátky prázdny. Ak nemáte oblátky, nevadí. Spravte kopčeky cesta na papier na pečenie a po upečení namočíte do čokolády spodok perníčka. Kto chce ozdobí perníčky mandľami.

Perníčky pečieme asi 10-15 minút vo vyhriatej rúre na 200°C. Perníčky majú byť v strede nedopečené, po vychladnutí budú akurát. Potrieme roztopenou čokoládou alebo cukrovo-citrónovou glazúrou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom