Autor receptu
Kucharocka.sk
Ostrokyslá polievka
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 25 min.
- Počet porcií: 8
Ingrediencie
1 ks väčšia mrkva
1 konzerva bambusové výhonky
1 hrsť sušené Judášove ucho
4 ks sušené huby shitake
1 balíček tofu
1 KL čerstvo nastrúhaný zázvor
1 KL nasekaná čili paprička
60 ml sójová omáčka
60 ml ryžový ocot
1/4 KL biele korenie
1 KL čili pasta
2 ks vajce
3 PL kukuričný škrob
2 ks jarná cibuľka
Marinované mäsko:
200 g kuracie psia
1 KL sójová omáčka
1/2 KL ryžový ocot
1 štipka biele korenie
1/2 KL kukuričný škrob
Postup prípravy
Hríby namočíme vo vlažnej vode a necháme ich tam cca 20 minút. Potom ich scedíme, vytlačíme prebytočnú vodu a nakrájame na tenké prúžky.
Pripravíme si marinované mäso. Prsia pokrájame na tenké rezančeky a v miske premiešame so sójovou omáčkou, octom, bielym korením a kukuričným škrobom. Takto pripravené mäso necháme marinovať.
Ohrejeme silný kurací vývar. Keď začne vrieť pridávame – zázvor, hríby, bambusové výhonky, na tenučké rezančeky nakrájanú mrkvu a čili papričku. Privedieme k varu, stiahneme oheň a necháme povariť cca 10 minút. Potom pridáme marinované mäsko, premiešame. Polievku dochutíme sójovou omáčkou, octom, čili pastou, a bielym korením. Dobre premiešame a spolu varíme ďalších 5-6 minút.
Následne si v troche vody rozpustíme škrob a postupne (po troškách) ho prilievame do polievky a vždy dobre zamiešame. Prilievame ho toľko, aby sme dosiahli takú hustotu akú si predstavujeme. Do vriacej polievky pomaly prilievame cícerkom vyšľahané vajíčka (pomaly, nie na jedno miesto – po celom povrchu). Nemiešame, len necháme ďalej vrieť ešte chvíľočku. Potom jemne premiešame vidličkou a vajíčka vytvoria jemné rezančeky. Nakoniec pridáme na rezance pokrájané tofu a necháme povariť už len minútku.
Horúcu polievku servírujeme v miskách posypanú kolieskami jarnej cibuľky. Takto pripravená polievka je ešte chutnejšia ohriata na druhý deň. Ak chceme dosiahnuť veľmi pálivý efekt môžeme použiť zaúdené cipotle papričky naložené v oleji. Nie je to síce čínska surovina, ale efekt je obdivuhodný.