Šťavnatý, jemný koláč plný ovocia a tvarohu.
Ovocno tvarohový koláč s mrveničkou
- Varenia: 60 min.
Ingrediencie
Cesto:
400 g hladkej múky
7 g sušené droždie
300 ml vody
125 g bieleho jogurtu
2 PL olivový olej
4 PL cukru
1 štipka soli
Tvarohová vrstva
400 g tvarohu
2 vajcia
2 PL cukru
1 zlatý klas
3 PL cukru
300 ml mlieka
Posýpka:
125 g masla
125 g polohrubej múky
125 g práškového cukru
400 g ovocia (jahody, čučoriedky, maliny, černice)
400 g hladkej múky
7 g sušené droždie
300 ml vody
125 g bieleho jogurtu
2 PL olivový olej
4 PL cukru
1 štipka soli
Tvarohová vrstva
400 g tvarohu
2 vajcia
2 PL cukru
1 zlatý klas
3 PL cukru
300 ml mlieka
Posýpka:
125 g masla
125 g polohrubej múky
125 g práškového cukru
400 g ovocia (jahody, čučoriedky, maliny, černice)
Postup prípravy
Pripravíme kysnuté cesto. Do teplej, nie horúcej vody nasypeme droždie a počkáme, či sa naštartuje. Cukor, soľ a múku zmiešame, pridáme jogurt, olej a vodu s droždím. Všetko premiešame na kompaktné cesto, nie veľmi tuhé. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme pomaly kysnúť v chladničke cez noc.
Uvaríme puding z mlieka, cukru a zlatého klasu a necháme ho prikrytý vychladnúť. Tvaroh zmiešame s vajíčkami a dvomi lyžicami cukru. Potom primiešame uvarený puding.
Veľký plech potrieme olejom a roztiahneme naň vykysnuté cesto. Na cesto dáme tvarohovú zmes a do nej povkladáme bobuľovité ovocie. Vrch posypeme posýpkou, ktorú sme spracovali zo studeného nastrúhaného masla, múky a cukru. Studenými a suchými rukami všetky tri ingrediencie rozmrvíme.
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 210 °C 50 - 60 minút. Skontrolujeme, či je cesto upečené aj v strede plechu. Krájame po vychladnutí.