Pálivé čatní z cukety

Pikantný doplnok k bravčovému i kuraciemu mäsku. Ale aj ako nátierka na hrianku.

Ingrediencie

1 veľká cuketa
1 kg červených paprík
1 kg paradajok alebo pretlaku
5 čili papričiek
3 cibule
300 g odkôstkvaných sliviek
50 g sušených brusníc
50 g zázvoru
3 PL ocot
0,5 l vody
soľ

Postup prípravy

Cuketu rozkrajíme a zbavíme jadierok. Ak máme starú cuektu s tvrdou šupou, ošúpeme ju. Nakrájame na menšie kúsky. Čím sú kúsky menšie, tým sa skôr rozpadnú. Ak chcem mať aj kusy cukety v čatní, tak ich nakrájame na rôzne veľkosti. Pridáme aj ostatné suroviny: nakrájané a odblanené paradajky, nakrájané čili, nastrúhaný zázvor, na drobno nakrájané slivky a cibuľu. Nazáver primiešame brusnice, tie necháme v celku.

Prilejeme vodu, ocot a osolíme. Dobre premiešame a dusíme na slabom ohni približne hodinu až hodinu a pol, kým sú všetky suroviny mäkké.

Poháre umajeme v horúcej vode a necháme stiecť. Plníme horúcou zmesou a uzavrieme. Obrátime viečkom dole a po chvíli ich postavíme normálne a necháme vychladnúť na tmavom mieste.

TIP: Čím viac ovocia pridáte, tým bude čatní sladšie.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom