Panettone

Panettone je taliansky vianočný bochník plný sušeného ovocia, orechov a čokolády. Jeho príprava je zdĺhavá, zaberie vám to jeden a pol dňa. Kysne v troch etapách, ale tá plná a sladká chuť vám odplatí vašu námahu. Keď si ho raz pripravíte, už viac ho kupovať nebudete.

Ingrediencie

Cesto:
600 g hladkej múky
5 veľkých vajec
1 balíček sušeného droždia
2/3 hrnčeka vlažnej vody
nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
60 g medu
vanilka z 1 lusku
1 a 1/2 ČL soli
170 g masla
2 PL rumu

Plnka:
200 g sušených brusníc
100 g kandenzovanej pomarančovej kôry
100 g rôzneho sušeného ovocia
100 g bielej čokolády
50 g horkej čokolády 75 %
1/4 šálky horúcej vody
2 PL rumu

Postup prípravy

1. Deň Večer si pripravte štartér. V miske z kuchynského robota zmiešajte droždie s lyžičkou medu a vodou a po pár minútach, keď začne bublinkovať, primiešajte 100 g múky. Prikryte potravinovou fóliou a necháme 45 minút pracovať. Zatiaľ si pripravíme sušené ovocie a brusnice, dáme do pohára a zalejeme horúcou vodou a rumom. Premiešame a necháme cez noc odstáť.

V druhej miske zmiešame múku so soľou. Misku so štartérom umiestnime do mixéra a pridáme k nemu zvyšný med. Na miernych otáčkach miešame. Keď sa zmes spojí začneme pridávať po jednom vajcia, kým sa nezapracujú. Potom pridáme vanilku a pomarančovú kôru. Znížime obrátky a postupne prisypávame múku so soľou, kým sa zmes pekne nespracuje. Miesime aj 15 minút. Cesto má byť tuhé, ale lesklé a elastické. Teraz pridávame po malých kúskoch maslo a miesime na nízkych obrátkach, kým sa maslo celkom nevstrebe a miesime asi 5 minút. Teraz bude cesto mäkké a ťahavé, vláčne. Bude sa odlepovať od stien misky, ale nie od dna. Prikryjeme potravinovou fóliou a dáme kysnúť do chladničky minimálne na 8 hodín, maximálne na 2 dni.

2. Deň Cesto cez noc zväčšilo svoj objem (2 - 3 x). Vyklopíme ho na pomúčenú dosku a vyvaľkáme ho na veľký obdĺžnik. Sušené ovocie scedíme a necháme ho odkvapkať. Potom ním rovnomerne posypeme cesto. Čokoládu nahrubo nasekáme a tiež ňou posypeme cesto, pridáme zvyšnú kandenzovanú kôru. Môžeme pridať aj orechy (mandle, lieskovce, pistácie...), ja som orechy nepridávala. Teraz budeme cesto skladať ako lístkové. Najskôr na tretiny, potom na polovicu a znova na polovicu, kým z obdĺžnika neposkladáme štvorec. Rohy stiahneme do stredu tak, aby sme vytvorili bochník, ktorý vložíme do formy. Formu na panettone vytrieme olejom. Použila som formu na tortu o priemere cca 20 cm a nadstavila ju papierom na pečenie. Cesto prikryjeme utierkou a dáme na hodinku kysnúť do rúry vyhriatej na 50 °C. Potom ju vyberieme a necháme Ďalej kysnúť pri izbovej teplote ešte ďalšie 2 hodiny.

Rúru predohrejeme na 200 °C a dáme do nej piecť panettone a potom hneď stíšime teplotu na 160 °C. Takto pečieme 20 minút. Keď je vrch panettone príliš hnedé, prikryjeme ho alobalom a pečieme ďalších 40 minút. Ak chceme zistiť, či je panettone upečené, použijeme teplomer. Vo vnútri bochníka by mala byť teplota medzi 80 - 90 °C. Vtedy je určite upečené.

Keď vyberieme panettone z rúry, dáme dole formu a asi 4 cm odspodu bochníka prepichne 2 ihlice, za ktoré panettone zavesíme a necháme tak chladnúť. Takto zabezpečíme, aby sa bochník nezdeformoval a neprepadol. Cesto je tuhé, tak sa nemusíte báť, že by sa bochník počas chladenia pretrhol. Potom už len podávame s teplým kakao alebo kávou.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom