Koláčik môžete upiecť aj ako bábovku, bez čokoládovej polevy, alebo kľudne aj s cukrovou polevou.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Pomarančový koláč
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 49 min.
Ingrediencie
3 vajcia
2 hrnčeky hladkej múky
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1 šťava z pomaranču
1/2 hrnčeka oleja
1/2 ČL sódy bikarbóny
2 PL kandizovanej pomarančovej kôry
1 PL pomarančového likéru (voliteľné)
Čokoládová poleva:
100 g horkej čokolády
3 PL kokosový olej
1/2 šťavy z pomaranča
Pomarančový sirup:
1 šťava z pomaranča
4 PL medu
2 hrnčeky hladkej múky
1/2 hrnčeka kryštálového cukru
1 šťava z pomaranču
1/2 hrnčeka oleja
1/2 ČL sódy bikarbóny
2 PL kandizovanej pomarančovej kôry
1 PL pomarančového likéru (voliteľné)
Čokoládová poleva:
100 g horkej čokolády
3 PL kokosový olej
1/2 šťavy z pomaranča
Pomarančový sirup:
1 šťava z pomaranča
4 PL medu
Postup prípravy
Celé vajcia šľaháme s cukrom do peny. Potom pomaly prilejeme olej. Zmiešame múku so sódou bikarbónou a postupne primiešame k vajíčkam. Na záver primiešame pomarančový likér a kandizovanú kôru pomaranča.
Tortovú formu vytrieme olejom a vysypeme múkou. Potom do nej vylejeme cesto a pečieme vo vyhriatej rúre na 190 °C približne 40 - 50 minút do zlatista.
Čokoládu a kokosový olej roztopíme vo vodnom kúpeli, primiešame pomarančovú šťavu. Potom polevou polejeme koláč, keď vychladne.
Druhá možnosť je bez čokoládová. Len vytlačíme pomaranč a pridáme med. Povaríme, kým sirup jemne nezhustne a ešte teplý koláč ním potrieme, aby koláč dobre nasiakol. Podávame po vychladnutí.
TIP: Môžete použiť aj pomarančový sirup a po vychladnutí koláč poliať čokoládou. Určite nič nepokazíte!