Rumová brioška

Sladké kysnuté cesto miluje každý. Naplň ho sušeným ovocím, pridaj do cesta trocha voňavého rumu a hneď je z obyčajnej vianočky slávnostná brioška.

Ingrediencie

cesto:
1 hrnček celozrnnej múky
2 hrnčeky hladkej múky
1 sušené droždie (7 g)
5 PL cukru
1 štipka soli
4 PL masla
1 žĺtko
2 PL rumu
1 hrnček teplej vody
1 hrnček sušeného ovocia (brusnice, višne, maliny…)
sezam na posypanie

na potretie:
1 PL medu
2 PL masla

Postup prípravy

Múku zmiešame so soľou a cukrom. Pridáme roztopené maslo, vodu, rum a žĺtko a dobre premiešame. Môžeme miesiť v kuchynskom pomocníkovi, miesime 10 minút, kým cesto nie je elastické a vláčne. Dáme kysnúť na teplé miesto. Po 30 minútach cesto preložíme a znova prikryjeme. Po ďalších 30 minútach znova zopakujeme. Po 30 minútach ho vyberieme na pracovnú dosku a roztiahneme ho. Posypeme ho sušeným ovocím a zabalíme do bochníka a necháme kysnúť v miske.

Po 30 minútach ho vyberieme na dosku a rozdelíme na dve polovice. Uvaľkáme dva slížiky tak, aby konce boli tenšie. Prepletieme ich ako povraz a. Tortovú formu potrieme maslom a vysypeme múkou. Vložíme pletenec do formy tak, aby sme vytvorili prstenec. Necháme prikryté ešte odstáť 20-30 minút. Potom potrieme bielkom a posypeme sezamom, vložíme do vyhriatej rúry na 220 °C. Pečieme približne 40 - 50 minút do zlatista. Či je brioška upečená overíme drevenou špajlou. Ak je po vytiahnutí čistá, môžeme ju vybrať z rúry.

Ešte teplú ju potrieme medovým maslom a necháme ju vychladnúť. Podávať ju môžeme samotnú, s medom, s džemom, alebo len s maslom.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom