Bezlepkový chlebík bez múky, len z orechov a semienok.
Autor receptu
Luna
Semienkový chlieb bez múky
- Príprava: 15 min.
- Varenia: 60 min.
Ingrediencie
1 hrnček slnečnicových semienok
1 hrnček ovsených vločiek
1/2 tekvicových semienok
1 hrnček vlašských orechov
1/2 hrnčeka chia semienok
1/2 hrnčeka ľanových semienok
1/2 hrnčeka orechový olej
morská soľ, voda
1 hrnček ovsených vločiek
1/2 tekvicových semienok
1 hrnček vlašských orechov
1/2 hrnčeka chia semienok
1/2 hrnčeka ľanových semienok
1/2 hrnčeka orechový olej
morská soľ, voda
Postup prípravy
Ľanové semienka pomelieme alebo rozdrtíme v mažiari. Spolu s chia semienkami zalejeme hrnčekom vody a necháme napučať
Zvyšné ingrediencie nahrubo rozmixujeme, alebo nasekáme. Dáme asi lyžičku soli. Množstvo soli dáme podľa toho, či budeme chlebík jesť nasladko alebo naslano. Potom nalejeme olej a pridáme napučané semienka chia a ľanu. Všetko dobre premiešame. Mala by vzniknúť vlhká, jemne lepkavá hmota. Ak je zmes málo mokrá opatrne pridáme vodu. Necháme asi 5 minút odstáť a potom zmes dáme do formy na srnčí chrbát, vyloženej papierom na pečenie. Dobre utlačíme, aby sa všetky semienka zlepili.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C 3 minút. Potom chlieb veľmi opatrne vyklopíme z formy. Buďte opatrní, lebo je veľmi krehký, aby sa vám neprelomil. Teraz pečieme ďalších 30 minút. Chlieb by mal byť pevný a môže byť trošilinku vláčny. Ak máme pocit, že ho treba ešte piecť, tak ho nechajte ešte pár minút v rúre, ale nie dlhšie ako 10 minút, aby sa priveľmi nevysušil.
Chlieb necháme celkom vychladnúť, najlepšie cez noc a až potom ho krájame.