Autor receptu
Kucharocka.sk
Šišky podľa starej mamy
- Príprava: 75 min.
- Varenia: 30 min.
- Počet porcií: 20
Ingrediencie
200 g batatov
280 g hladkej múky
7 g sušeného droždia
70 g cukru
štipku soli
50 ml olivového oleja
30 ml mlieka
1 PL rumu
plnka:
100 g ricotty
2 PL cukru
pár kvapiek citróna
½ ČL citrónovej kôry
1 vajce
1 PL škrobovej múčky
Postup prípravy
Batáty očistíme a nakrájame na kocky. Dáme variť a potom ich rozmačkáme. Necháme ich vychladnúť. Zatiaľ si zohrejeme mlieko, ale tak aby bolo len teplé na dotyk prsta. Nasypeme do neho sušené droždie, asi lyžičku cukru a poprášime múkou.
Múku zmiešame so štipkou soli a zvyškom cukru. Pridáme rozmačkané batáty, rum a mlieko s nakysnutými kvasnicami. Miesime asi 5 minút. Potom preložíme do pomúčenej misky a necháme aspoň hodinu kysnúť, kým neznásobí svoj objem.
Potom ho jemne povaľkáme na pomúčenej doske a rozdelíme na 16 - 20 kúskov, z ktorých vytvarujeme guľky o veľkosti golfových loptičiek. Zo surovín na plnku vymiešame tvarohovú plnku.
Do každej “loptičky” spravíme palcom jamku a vložíme pol lyžičky tvarohu, okraje zlepíme a znova vytvoríme guľky, ktoré hneď smažíme v rozohriatom oleji. Nakoniec všetky šišky pocukrujeme.