Škoricový chlieb s hrozienkami poznáme v rôznych variantoch. Čo krajina, to iné prevedenie. V Nemecku ho poznajú ako ovocný chlieb s korením a kandizovaným ovocím nazývaný Vianočná štóla, v Rusku je to veľkonočná Paska a v Taliansko Panettone. U nás je asi najobľúbenejší variant Vianočka.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Škoricový chlieb s hrozienkami
- Príprava: 120 min.
- Varenia: 50 min.
Ingrediencie
Cesto:
700 g hladká múka
500 ml mlieko
100 g maslo
100 g kryštálový cukor
1 kocka droždia
štipka soli
100g ušených hrozienok
rum alebo ovocný džús
Škoricová plnka:
100 g maslo
8 PL brezový cukor
3 ČL mletá škorica
700 g hladká múka
500 ml mlieko
100 g maslo
100 g kryštálový cukor
1 kocka droždia
štipka soli
100g ušených hrozienok
rum alebo ovocný džús
Škoricová plnka:
100 g maslo
8 PL brezový cukor
3 ČL mletá škorica
Postup prípravy
Mlieko ohrejeme na cca 35 °C, rozmrvíme droždie, zasypeme cukrom a trochou múky. Lepok v múke podporí kysnutie. Keď je kvások hotový vylejeme ho od múky, do ktorej sme zamiešali cukor aj soľ a rozpustené máslo. Vetko dobre spracujeme vareškou. ak nemáme silu, necháme cesto vypracovať v kuchynskom robote. Potom cesto priikryjeme utierkou a necháme aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
Hrozienka zalejeme rumom, alebo namočíme do ovocného džúsu. Ak cheme aby rýchlejšie natiahli chuť tekutiny, jemne ich prihrejeme. Po hodine vmiešame hrozienka do cesta a necháme cesto kysnúť ešte asi 30 minút. Ak je treba tak aj celú hodinu.
Po vykysnustí cesto jemne rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 1cm. Potrieme škoricovou plnkou. Tú pripravíme roztopením masla a zmiešaním všetkých ostatných ingrediencií. Množstvo škorice a cukru dávame podľa vlastnej chuti. Na záver cesto zrolujeme a dáme do chlebovej formy alebo srnčieho chrbtu. Pri kryté necháme odpočívať ďalších 30 minút.
Pečieme cca 50 minút pri teplote 180 °C. Chlebík môžeme nechať takto obyčajne alebo ho polejeme cukrovou polevou, ako kto má rád.