Torta môže byť aj slaná a verte mi, že poteší aj chlapov aj ženušky.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Slaná syrová torta
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 45 min.
Ingrediencie
Cesto:
2 sušené droždia
800 g hladkej múky
4 dcl olivový olej
1 hrsť sušených paradajok
1 hrsť sušenej bazalky
6 PL bieleho jogurtu
štipka soli
Vajíčková plnka:
3 vajcia
250 g ricotta
30 g masla
100 g šunky
1 ČL hročice
soľ, mleté čierne korenie
Syrová plnka:
400 g pomazánkového masla
100 g údený eidam
50 g masla
Na ozdobu:
tvrdý syr, šunka, olivy, mrkva
2 sušené droždia
800 g hladkej múky
4 dcl olivový olej
1 hrsť sušených paradajok
1 hrsť sušenej bazalky
6 PL bieleho jogurtu
štipka soli
Vajíčková plnka:
3 vajcia
250 g ricotta
30 g masla
100 g šunky
1 ČL hročice
soľ, mleté čierne korenie
Syrová plnka:
400 g pomazánkového masla
100 g údený eidam
50 g masla
Na ozdobu:
tvrdý syr, šunka, olivy, mrkva
Postup prípravy
Sušené droždie nasypeme do vlažnej vody, necháme chvíľu stáť, kým sa nespraví "čapička". Múku zmiešame so soľou, pridáme jogurt, olej a droždie s vodou. Všetko zmiešame na polotuhé cesto a dáme na 30 minút kysnúť na teplé miesto. Potom cesto rozdelíme na polovicu. Do jednej zapracujeme sušené paradajky a sušenú bazalku. Necháme cestá kysnúť ďalšiu polhodinu. Potom štvorcový plech (cca 30 x 25 cm) vymažeme olejom a rozprestrieme doň cesto. Každé cesto pečieme vo vyhriatej rúre na 230°C 35 - 45 minút.
Pripravíme vajíčkovú zmes. Vajcia uvaríme a nakrájame nadrobno, zmiešame s ostatnými surovinami a dochutíme korením a soľou. Na záver primiešame nadrobno nakrájanú šunku. Syrovú plnku pripravíme jednoducho. Syr nastrúhame a primiešame k natierkovému maslu a obyčajnému maslu.
Každé cesto rozrežeme na polovicu a jednotlivé plátky na striedačku potierame plnkami. Na záver potrieme celú tortu syrovou plnkou. Tortu ozdobíme šunkou, syrom, mrkvou, olivami. Najlepšie je nechať tortu odstáť aspoň cez noc, ideálne 24 hodín, aby poriadne nasiakla plnkami.