Jesenný koláč s chuťou šťavnatých sliviek a čokolády.
![](https://kucharocka.sk/wp-content/uploads/2024/03/Brusnicovy-veniec-300x225.jpg)
Jesenný koláč s chuťou šťavnatých sliviek a čokolády.
V miske spracujeme múku, soľ a maslo na mrveničku, potom primiešame žĺtky a vodu. Spracujeme na kompaktné cesto a dáme do chladničky na 20 - 30 minút.
Zatiaľ v hrnčeku zmiešame cukor, vanilínovou pastou, s korením a slivkami a začne pomaly variť na miernom ohni. Keď slivky začnú púšťať šťavu, pridáme čokoládu. Za stáleho miešania ju necháme roztopiť a potom odstavíme z ohňa.
Z cesta odoberieme asi 2/3 a vyvaľkáme na rozmer našej formy (cca Ø 23cm) a vložíme do nej. Môžeme ju aj vystlať papierom na pečenie, aby sa koláč ľahšie vyberal von. Vrátime formu s cestom do chladničky. Vyvaľkáme zvyšok cesta a vykrojíme vykrajovátkami tvary listov, alebo ich povykrajujeme nožom.
Formu s cestom vyberieme z chladničky, poprepichávame vidličkou a naplníme slivkovou zmesou, navrch uložíme listy z cesta a a potrieme bielkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 40 - 50 minút. Krájame až po úplnom vychladnutí. Aj keď sa bude zdať, že je plnka tekutá, po vychladnutí sa stiahne.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.