Jesenný koláč s chuťou šťavnatých sliviek a čokolády.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Slivkový koláč
- Príprava: 45 min.
- Varenia: 50 min.
Ingrediencie
Krehké cesto:
3 PL ľadová voda
280 g hladká múka
1 PL vanilkový cukor
1/4 ČL soľ
250 g studené maslo
2 žĺtky
Plnka:
400 g slivky
100 g horká čokoláda min 52%
80 g kryštálový cukor
1 ČL vanilková pasta
1 ČL mletá škorica
1/3 ČL mleté klinčeky
1/4 KL mletý kardamon
1 bielko na potretie
3 PL ľadová voda
280 g hladká múka
1 PL vanilkový cukor
1/4 ČL soľ
250 g studené maslo
2 žĺtky
Plnka:
400 g slivky
100 g horká čokoláda min 52%
80 g kryštálový cukor
1 ČL vanilková pasta
1 ČL mletá škorica
1/3 ČL mleté klinčeky
1/4 KL mletý kardamon
1 bielko na potretie
Postup prípravy
V miske spracujeme múku, soľ a maslo na mrveničku, potom primiešame žĺtky a vodu. Spracujeme na kompaktné cesto a dáme do chladničky na 20 - 30 minút.
Zatiaľ v hrnčeku zmiešame cukor, vanilínovou pastou, s korením a slivkami a začne pomaly variť na miernom ohni. Keď slivky začnú púšťať šťavu, pridáme čokoládu. Za stáleho miešania ju necháme roztopiť a potom odstavíme z ohňa.
Z cesta odoberieme asi 2/3 a vyvaľkáme na rozmer našej formy (cca Ø 23cm) a vložíme do nej. Môžeme ju aj vystlať papierom na pečenie, aby sa koláč ľahšie vyberal von. Vrátime formu s cestom do chladničky. Vyvaľkáme zvyšok cesta a vykrojíme vykrajovátkami tvary listov, alebo ich povykrajujeme nožom.
Formu s cestom vyberieme z chladničky, poprepichávame vidličkou a naplníme slivkovou zmesou, navrch uložíme listy z cesta a a potrieme bielkom. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 40 - 50 minút. Krájame až po úplnom vychladnutí. Aj keď sa bude zdať, že je plnka tekutá, po vychladnutí sa stiahne.