Jemné a nadýchané rožteky z kysnutého cesta s chuťou pizze. Kto by odolal? Tajomstvo jemnosti však spočíva v syre.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Syrové pizza rožteky
- Príprava: 45 min.
- Varenia: 15 min.
- Počet porcií: 9
Ingrediencie
Cesto:
350 g hladkej múky
300 ml vlažnej vody
7 g sušeného droždia
100 g taveného syra v črievku (Niva)
1 ČL soli
1 ČL cukru
kečup
čierne olivy
350 g hladkej múky
300 ml vlažnej vody
7 g sušeného droždia
100 g taveného syra v črievku (Niva)
1 ČL soli
1 ČL cukru
kečup
čierne olivy
Postup prípravy
Sušené droždie aktivujeme vo vlažnej vode zmiešanej s cukrom. Múku zmiešame so soľou a prilejeme vodu s droždím. Pridáme tavený syr z črievka a vymiešame pevné cesto. Prikryjeme utierkou a dáme kysnúť do rúry vyhriatej na 50 °C. Po 30 minútach cesto vyberieme a rúru rozohrejeme na 230 °C. Vložíme do nej nádobu na záaparu.
Cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme na obdĺžnik o hrúbke do 5 mm. Potrieme kečupom, rozsypeme čierne olivy. Môžeme pridať aj kapari. Cesto rozkrájame na 9 trojuholníkov. Každý trojuholník zrolujeme na rožtek tak, ako to robíme pri croissante a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme ich slanou vodou a vložíme do vyhriatej rúry. Vylejeme vodu do nádoby na záparu a rýchlo zavrieme dvierka rúry. Po 10 minútach záparu vyberieme von a uberieme teplotu na 210 °C a ešte chvíľu pečieme s teplovzduchom, kým nie je zlatistý aj spodok rožtekov.
Keď rožteky vyberieme z rúry, znova ich potrieme slanou vodou a necháme vychladnúť. Podávame buď samotné, alebo aj k fazuľovej polievke.