Ciambelle al Vino – Vínové koláčiky po taliansky. Patria k jesenným klasickým koláčikom pri zbere hrozna. JA som ich však ozvláštnila vianočným korením a hneď máš chuť, že všade rozvoniava varené víno.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Talianske vínové koláčiky
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 24 min.
- Počet porcií: 19
Ingrediencie
1/2 šálky bieleho suchého vína
1/3 šálky cukru
1/3 šálky oleja (olivového)
1/4 ČL soli
1/2 ČL kypriaceho prášku
2 a 1/4 šálky hladkej múky
1 ČL mletého anízu
1/2 ČL mletého klinčeka
štipka muškátového oriešku
práškový cukor na obalenie (nepovinné)
1/3 šálky cukru
1/3 šálky oleja (olivového)
1/4 ČL soli
1/2 ČL kypriaceho prášku
2 a 1/4 šálky hladkej múky
1 ČL mletého anízu
1/2 ČL mletého klinčeka
štipka muškátového oriešku
práškový cukor na obalenie (nepovinné)
Postup prípravy
Suché ingrediencie zmiešame, spravíme do stredu jamku a prilejeme všetky tekuté ingrediencie. Najskôr miešame vidličkou a keď je cesto kompaktné, prehnieteme rukou. Prikryjeme potravinovou fóliou a necháme odstáť aspoň 10 minút. Potom odoberáme cesto a na pomúčenej doske vyvaľkáme valčeky o hrúbke cca 0,5 cm a dĺžke cca 7 - 10 cm. Každý valček zvinieme tak, aby sme vytvorili koliesko a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C približne 20 minút. Koláčik má byť jemne ružový. Vrch koláčika pevný, ale nie tvrdý, pri stlačení je treba cítiť pruženie ako pri špongii. Keď koláčiky vyberieme z rúry môžeme ich obaliť v práškovom cukre, ktorý môžeme ochutiť vianočným korením. Nie je to však nutné, sú chutné aj bez cukru.
Základ je podávať ich s vínkom. Či vychladeným, alebo vareným je na Vás. Chuť korenia vám hneď pripomenie, že Vianoce prichádzajú.