Skvelý šalát, ktorý zahreje. ak nepridáte mäsko, môžete ho použiť ako prílohu.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Teplý šalát s hokaido tekvicou a cviklou
- Príprava: 20 min.
- Varenia: 30 min.
Ingrediencie
1/2 hokaido tekvice menšej veľkosti
1 cviklu
1 cibuľu strednej veľkosti
1 strúčik cesnaku
1 hrsť baby špenátu
1 hrsť píniových orieškov
150 g kuracích pŕs
50 g tvrdého syra (nemusí byť)
šťava z citróna, soľ, mleté korenie, olivový olej, mletá škorica, muškátový oriešok
Zálievka:
šťava z citróna, vínny ocot, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, mleté čili papričky, mletý koriander
1 cviklu
1 cibuľu strednej veľkosti
1 strúčik cesnaku
1 hrsť baby špenátu
1 hrsť píniových orieškov
150 g kuracích pŕs
50 g tvrdého syra (nemusí byť)
šťava z citróna, soľ, mleté korenie, olivový olej, mletá škorica, muškátový oriešok
Zálievka:
šťava z citróna, vínny ocot, olivový olej, soľ, mleté čierne korenie, mleté čili papričky, mletý koriander
Postup prípravy
Do rozohriatej rúry na 220 stupňov dáme upiecť nakrájanú tekvicu na mesiačiky a cviklu na kolieska. Tie uložíme na vymastený plech a pokvapkáme ich olejom, posypeme, soľou, mletým korením, štipkou škorice a muškátovým orieškom. Pečieme, kým nie sú mäkké.
Zatiaľ na panvici pripravíme na mesiačiky nakrájanú cibuľu, opečieme do zlatista, kto má rád môže ju nechať skaramelizovať. Keď je takmer hotová pridáme roztlačený strúčik cesnaku.
Keď začne cesnak rozvoniavať, pridáme do panvice kúsky kuracieho mäsa, ktoré sme pokvapkali citrónovou šťavou, osolili a okorenili. Pečieme kým nie sú mäkké.
Pripravíme si zálievku, ktorou celé jedlo pokvapkáme. Všetky ingrediencie zmiešame. Snažte sa nedať veľa oleja, stačí približne 1 polievková lyžica a asi polovica citrónovej šťavy. Množsvo stačí tak, aby sa zálievka len vsiakla do pripravenej zeleniny.
Keď je zelenina upečená, pridáme ju do panvice k mäsku. Polejeme zálievkou a dobre premiešame. Na koniec pridáme baby špenát a píniové oriešky. Kto má rád, pridá syr, buď mozzarelu, alebo iný neúdený syr, najlepšie zrejúci syr.