
Autor receptu
Kucharocka.sk

Tradičné šišky
- Príprava: 60 min.
- Varenia: 20 min.
Ingrediencie
40 g droždia
¼ l vlažného mlieka
50 g cukru
2 PL oleja
2 žĺtky
½ ČL soli
2 cl rumu
1 šálka marmelády
práškový cukor na pocukrovanie
olej na vyprážanie
Postup prípravy
Múku preosejeme do misy a uprostred spravíme jamku. Rozmrvíme do nej droždie, rozmiešame s trochou mlieka, cukru a múky. Necháme droždie asi 15 minút kysnúť na teplom mieste.
Do vykysnutého droždia pridáme zvyšok mlieka a cukru, olej, žĺtky, soľ, rum a s celým množstvom múky vypracujeme cesto. Prikryté ho necháme kysnúť minimálne 30 minút, kým sa jeho objem nezdvojnásobní.
Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a vykrajujeme kolieska o veľkosti šálky. Na polovicu vykrojených koliesok dáme za lyžičku marmelády a prikryjeme ho prázdnym kolieskom. Necháme kysnúť 15 minút. Pohodlné gazdinky, môžu cesto vyvaľkať na vyššie asi 3cm a vykrojené koliesko dať vypražiť. Po vypražení šišku naplníte striekačkou na krémy a máte zjednodušenú prácu.
Rozpálime olej vo vysokom hrnci a postupne v ňom šišky vyprážame. Najskôr 3 minúty prikryté a potom ich obrátime a vyprážame neprikryté ďalšie 3 minúty. Oleje by mal siahať približne do polovice šišky. Keď sú hotové, tak ich poprášime cukrom.