Tuniakové košíčky

Bezlepkový recept. Cesto na košíčky si môžete odložiť do chladničky, kde vydrží aj tri dni, alebo mesiac v mrazničke.

Ingrediencie

300 g schär farina
150 g masla
1 vajce
1 PL souer cream coconut
štipka soli
2 ČL citrónovej šťavy
1 ČL kôry z jedného citróna
2-3 polievkové lyžice ľadovo studenej vody

Plnka:
125 ml plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
½ hrnčeka kukurice
1 vajce
½ hrnčeka strúhaného parmazánu
soľ, mleté čierne korenie

Postup prípravy

Múku preosejeme do veľkej misy, primiešame soľ a pridáme na kocky pokrájané maslo a vypracujte drobenku. Vidličkou rozšľaháme vajce s citrónovou šťavou, souer creamom a vodu tak, aby sa spojili. Potom túto zmes vylejeme do múky a rukou hnetieme cesto. Cesto bude lepkavé, ale hnetením sa konzistencia zmení.

Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a v potravinárskej fólii necháme v chladničke aspoň 30 minút.

Pred použitím cesto necháme pár minút povoliť. Z jednej polovice nám vyjde 10 - 12 košíkov. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm. Pohárom vykrajujeme kruhy, ktoré vložíme do plechu na muffiny. Ak je plech nie je teflónový vymažte ho a vysypte múkou.

Košíčky potom naplníme tuniakovou zmesou, ktorú sme pripravili zmiešaním surovín na plnku.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 20 minút. Necháme košíčky vychladnúť a až potom ich opatrne vyberáme z formičiek.

Podobné recepty

Brusnicový veniec

Mandľové krokantky

Rýchly falošný krémeš

Mrkvový koláč s tvarohovým krémom