Bezlepkový recept. Cesto na košíčky si môžete odložiť do chladničky, kde vydrží aj tri dni, alebo mesiac v mrazničke.
Autor receptu
Kucharocka.sk
Tuniakové košíčky
- Príprava: 40 min.
- Varenia: 20 min.
- Počet porcií: 12
Ingrediencie
300 g schär farina
150 g masla
1 vajce
1 PL souer cream coconut
štipka soli
2 ČL citrónovej šťavy
1 ČL kôry z jedného citróna
2-3 polievkové lyžice ľadovo studenej vody
Plnka:
125 ml plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
½ hrnčeka kukurice
1 vajce
½ hrnčeka strúhaného parmazánu
soľ, mleté čierne korenie
150 g masla
1 vajce
1 PL souer cream coconut
štipka soli
2 ČL citrónovej šťavy
1 ČL kôry z jedného citróna
2-3 polievkové lyžice ľadovo studenej vody
Plnka:
125 ml plechovka tuniaka vo vlastnej šťave
½ hrnčeka kukurice
1 vajce
½ hrnčeka strúhaného parmazánu
soľ, mleté čierne korenie
Postup prípravy
Múku preosejeme do veľkej misy, primiešame soľ a pridáme na kocky pokrájané maslo a vypracujte drobenku. Vidličkou rozšľaháme vajce s citrónovou šťavou, souer creamom a vodu tak, aby sa spojili. Potom túto zmes vylejeme do múky a rukou hnetieme cesto. Cesto bude lepkavé, ale hnetením sa konzistencia zmení.
Cesto rozdelíme na dva rovnaké diely a v potravinárskej fólii necháme v chladničke aspoň 30 minút.
Pred použitím cesto necháme pár minút povoliť. Z jednej polovice nám vyjde 10 - 12 košíkov. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm. Pohárom vykrajujeme kruhy, ktoré vložíme do plechu na muffiny. Ak je plech nie je teflónový vymažte ho a vysypte múkou.
Košíčky potom naplníme tuniakovou zmesou, ktorú sme pripravili zmiešaním surovín na plnku.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C cca 20 minút. Necháme košíčky vychladnúť a až potom ich opatrne vyberáme z formičiek.