Tento veniec je na slano, so syrom a údeným mäsom. Inšpiráciu som našla u geniálneho talianskeho kuchára Genara.
Pri bezlepkovom ceste som sa zas nechala inšpirovať talianskou kuchárkou Silviou Colloca.

Tento veniec je na slano, so syrom a údeným mäsom. Inšpiráciu som našla u geniálneho talianskeho kuchára Genara.
Pri bezlepkovom ceste som sa zas nechala inšpirovať talianskou kuchárkou Silviou Colloca.
Do teplej vody nasypeme sušené droždie a necháme ho odležať, aby pekne nabehlo. Zatiaľ zmiešame múku so soľou a cukrom. Pridáme jogurt, olej a vodu s kvasnicami. Miešame v kuchynskom robote. Cesto by nemalo byť veľmi tuhé, ale ani veľmi lepkavé. Miešame asi 10 minút. Potom ho so stierkou vyberieme von, misku potrieme olejom a cesto vrátime späť. Malo by držať v kope ako bochníček, ale nie je také elastické ako napríklad zo pšeničnej múky. Odporúčam zabaliť misku do potravinovej fólie, prikryť utierkou a nechať na teplom mieste kysnúť 6 - 8 hodín.
Po tomto čase by malo byť cesto pekne nakysnuté a jemné. Nebude elastické, tak pri tvarovaní buďte opatrní, aby ste ho nepretrhli. Potrite si ruky olejom a vrch cesta tiež spravte z cesta placku tak, že budete prstami vytvárať rovnú plochu a od stredu vytláčate cesto smerom von. Syr a údené mäso nakrájame na malé kocky a posypeme nimi placku, tú potom zrolujeme, aby sme vytvorili valec. Valec natiahneme a vytvoríme kruh. Ten prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
Vajcia umyjeme, aby škrupinka bola čistá. Najlepšie sú z domáceho chovu, aby neboli orazitkované. Každé vajce vtlačíme do vytvoreného venca a prikryjeme ho utierkou. Takto necháme veniec oddychovať ešte 30 minút. Potom ho potrieme olivovým olejom, do ktorého sme pridali soľ. Vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C a pečieme asi 40 - 50 minút. Pár minút pred vybratím posypeme veniec strúhaným syrom a necháme ho roztopiť.
Veniec necháme úplne vychladnúť. Môžeme ho podávať ako občerstvenie šibačom, alebo k vínku. Vajíčka sa počas pečenie "uvaria" natvrdo, len ich treba ošúpať :)
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.