Toto vyprážané calzone sa zvykne pripravovať na juhu Talianska ako pouličné jedlo.

Toto vyprážané calzone sa zvykne pripravovať na juhu Talianska ako pouličné jedlo.
Droždie vysypeme do teplej vody, posypeme cukrom a necháme “nabublinkovať”. Múku zmiešame so soľou a spravíme do nej jamku. Nalejeme vodu s droždím a miešame vidličkou tak, že postupne pridávame do tekutiny viac múky. Keď je cesto nelepivé, vyberieme na dosku a hnetieme rukami, aby bolo elastické. vložíme do pomúčenej dosky a prikryté necháme na teplo mieste kysnúť 40 - 60 minút. Cesto spravte trocha tuhšie, aby sa netrhalo pri vyprážaní.
Keď cesto zdvojnasobi svoj objem, odtrhneme z cesta guľku veľkú asi ako tenisová loptička a prstami ju roztiahneme na hrúbku asi 4 mm. Potrieme kečupom, paradajkovým pestom, čo doma nájdeme. Na polovicu poukladáme na kocky nakrájanú šunku, nastrúhaný syr a mozzarellu. Potom druhou polovicou prekryjeme a okraje poriadne upevníme, môžeme ppoužiť vidličku alebo ich pozatáčame.
Zohrejeme olej, množstvo musí byť toľko, aby v tom mini calzone plávali. A začneme vysmážať. Keď sa nafúknu a sú pekné zlaté, vyberieme ich von. Môžeme posypať syrom, alebo necháme len tak. Môžeme podávať aj na oslave, či posedení s priateľmi.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.