Toto vyprážané calzone sa zvykne pripravovať na juhu Talianska ako pouličné jedlo.
![](https://kucharocka.sk/wp-content/uploads/2024/03/Brusnicovy-veniec-300x225.jpg)
Toto vyprážané calzone sa zvykne pripravovať na juhu Talianska ako pouličné jedlo.
Droždie vysypeme do teplej vody, posypeme cukrom a necháme “nabublinkovať”. Múku zmiešame so soľou a spravíme do nej jamku. Nalejeme vodu s droždím a miešame vidličkou tak, že postupne pridávame do tekutiny viac múky. Keď je cesto nelepivé, vyberieme na dosku a hnetieme rukami, aby bolo elastické. vložíme do pomúčenej dosky a prikryté necháme na teplo mieste kysnúť 40 - 60 minút. Cesto spravte trocha tuhšie, aby sa netrhalo pri vyprážaní.
Keď cesto zdvojnasobi svoj objem, odtrhneme z cesta guľku veľkú asi ako tenisová loptička a prstami ju roztiahneme na hrúbku asi 4 mm. Potrieme kečupom, paradajkovým pestom, čo doma nájdeme. Na polovicu poukladáme na kocky nakrájanú šunku, nastrúhaný syr a mozzarellu. Potom druhou polovicou prekryjeme a okraje poriadne upevníme, môžeme ppoužiť vidličku alebo ich pozatáčame.
Zohrejeme olej, množstvo musí byť toľko, aby v tom mini calzone plávali. A začneme vysmážať. Keď sa nafúknu a sú pekné zlaté, vyberieme ich von. Môžeme posypať syrom, alebo necháme len tak. Môžeme podávať aj na oslave, či posedení s priateľmi.
Kucharocka.sk - Copyright 2020. Všetky práva vyhradené.